Økt beredskap før stormen

Operatører og myndigheter venter på Ole.

Økt beredskap før stormen
Stormen Ole har satt telekombransjen i økt beredskap denne helgen. Bilde: NTB scanpix

Telenor øker beredskapen etter varsel om at ekstremværet Ole mest sannsynlig treffer Troms, Nordland og Trøndelag lørdag ettermiddag.

– Vi styrker bemanningen og har gjennomgått både rutiner og beredskapsutstyr for å stå så godt rustet som mulig, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i en pressemelding fra Telenor Norge.

Reservedeler

Alle driftsmiljøer i selskapet har gjennomgått sine beredskaps- og vaktplaner med for å kunne håndtere mulige konsekvenser av ekstremværet som er varslet.

– Nok en gang har vi sjekket beredskapslagre for reservedeler og sørget å ha mobile basestasjoner klare. Entreprenørkorpset er godt forberedt på å måtte rette feil, sier Amundsen.

Han kan likevel ikke gi noen garanti for at folk ikke vil merke uværet.

– Selv med gode rutiner på plass, kan vi aldri sikre oss mot at ekstremvær vil kunne slå ut strøm- og teleinstallasjoner. Folk må derfor være forberedt på at feil kan skje og at rettearbeid tar tid, sier dekningsdirektøren.

Strømbrudd

Som en del av beredskapsarbeidet har Telenor vært i dialog med de berørte fylkesberedskapsrådene og politiet for å informere om tiltakene som er iverksatt i tilfelle uværet rammer teleinfrastruktur.

Ofte er det strømbrudd som fører til at telekommunikasjon faller ut etter at batteriene er gått tomme.

– De siste årene har Telenor økt batterikapasiteten på våre installasjoner, slik at vi skal ha så god strømtilførsel som mulig, ved et utfall. Men mobilnettet krever strømtilførsel, og i tillegg er vi avhengige av strøm for å kunne feilsøke og feilrette utstyr. Derfor går vi alltid i dialog med lokale strømleverandører for å få prioritert feilretting på strømtilførsel der vi har kritisk infrastruktur, sier Amundsen.

Økt bemanning

Også Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har økt beredskapen.

– Vi har øket bemanningen i forbindelse med det varslete uværet Ole i Nord-Norge, melder myndigheten.

Nkom har kontakt med de store eierne av elektronisk infrastruktur, som mobilnett og bredbåndsnett, og med andre myndigheter i tilfelle elektroniske kommunikasjonstjenester skulle blir rammet av uværet.