BEDRIFTSTEKNOLOGI

Økt fart for nordisk forskningsnett

Nye ruterer åpner langt høyere hastigheter i kjernenettet til NORDUnet.

Det IP-baserte kjernenettet til NORDUnet skal oppgraderes. NORDUnet er et nordisk forskningsnett som knytter sammen de nasjonale forskningsnettene i de nordiske landene, i tillegg til at NORDUnet også knytter forskningsnettene opp mot resten av verden.

Det norske UNINETT er i dag tilknyttet NORDUNET med en forbindelse på 10 gigabit per sekund, samt en 5 Gbit/s reserve.

Nå skal kjernenettet oppgraderes til en kapasitet på 40 gigabit per sekund, men oppgraderingen skal også klargjøre NORDUnet for 100 Gbit/s.

Det er IPnett som har vunnet kontrakten for utbygging og oppgradering av kjernenettet etter en offentlig anbydsrunde i regi av EU. Kontrakten innebærer også en service- og supportavtale med fem års varighet. Kontrakten har en verdi på 3,5 millioner euro.

IPnett har samarbeidet med NORDUnet siden 2003.

- Denne kontrakten er et resultat av fokusert og dedikert arbeid mot markedet for operatører, tjenestetilbydere og forskning og utdanning i den nordiske regionen,” sier Fredric Wallsten, salgsdirektør i IPnett Carrier Networks, i en pressemelding.

Kapasiteten i kjernenettet til NORDUnet skal utvides ved at dagens T-640-rutere fra Juniper Networks erstattes med T-1600 kjernerutere fra samme leverandør. I tillegg skal det tas i bruk rutere fra selskapets MX-480-serie.

- Juniper-plattformen, som IPnett leverer, gjør NORDUnet i stand til å betjene de nordiske nettverkene innenfor forskning og utdanning med høykapasitets IP-tjenester i årene som kommer,” sier Jørgen Qvist, Chief Networking Operating Officer i NORDUnet, i en pressemelding.

Det er ventet at de nye kjernenettet vil være fullt operativt i løpet av tredje kvartal i år.

NORDUnet per 2006.
NORDUnet per 2006.
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.