Økt fart for satellittbasert bredbånd

Nesten dobling av nedlastingshastigheten.

Økt fart for satellittbasert bredbånd

Nesten dobling av nedlastingshastigheten.

Eutelsat kunngjorde i går at selskapet fra og med den 1. juli i år vil øke nedlastingshastigheten for kunder som benytter selskapets Tooway-tjeneste. Tooway er en toveis, satellittbasert bredbåndstjeneste som tilbys i store deler av Europa.

Nedlastingshastigheten økes nå fra 2 megabits per sekund til 3,6 megabit per sekund, mens opplastingshastigheten er 384 kilobit per sekund. Den økte hastigheten skal ikke gi økt pris.

Tvert imot innfører Eutelsat nå rabatt om natten, ved at datamengden som lastes ned mellom midnatt og klokken 6 om morgenen, GMT, telles som bare 50 prosent av den faktiske mengden.

Tooway-abonnementene inkluderer nemlig en viss datamengde, fra 1,2 til 6 gigabyte, per måned. Typisk konsumentpris ligger på mellom 40 og 130 pund. I tillegg kommer en installasjonskostnad som ikke er ubetydelig. Prisen settes av de lokale forhandlerne.

Det er ifølge Tooway-siden ingen som forhandler Tooway i Norge, selv om dekningskartet viser at tjenesten også fungerer her. Eutelsat oppgir i en pressemelding at det skal opprettes distributører i flere nye land i månedene som kommer. Om Norge er blant disse, er ikke oppgitt.

Eutelsat oppgir at typisk forsinkelse over satellittforbindelsen er omkring 600 millisekunder. Tjenesten er altså ikke særlig egnet hvor rask respons er sentralt, for eksempel IP-telefoni eller Internett-spill.

Eutelsat skal i 2010 sende opp en ny satellitt, KA-SAT, som ytterligere skal kunne forbedre båndbredden som er tilgjengelig for brukerne.

Det loves da bredbåndshastigheter på opptil 10 megabit per sekund. Satellitten skal ha en kapasitet som tilsvarer 40 tradisjonelle satellitter og vil kunne betjene to millioner abonnenter i Europa.

At satellitten skal kunne betjene to millioner forbindelser med 10 megabits per sekund samtidig, er likevel ikke mulig. Ifølge dette dokumentet skal KA-SAT-satellitten ha en driftskapasitet på mer enn 70 gigabit per sekund, fordelt på drøyt 80 smale stråler (spotbeams), som hver har en samlet kapasitet på 900 megabits per sekund.

Til toppen