FORBRUKERTEKNOLOGI

Økt kapasitet i liten Toshiba-disk

Toshiba annonserte onsdag to nye, 1,8-tommers harddisker med kraftig forbedret lagringskapasitet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. aug. 2004 - 11:37

Den mest kjente brukeren av Toshibas 1,8-tommers harddisker, er Apple, som benytter diskene i selskapets musikkspillere, iPod. Før lanseringen av den fjerde generasjonen av spilleren tidligere i sommer, ble det spekulert i om Apple ville komme med en 60 GB-utgave av iPod. Dette skjedde ikke. Årsaken er trolig at Toshiba, som tidligere i sommer offentliggjorde planer om 1,8-tommers harddisker med en slik kapasitet, ikke vil kunne masseprodusere disse før i fjerde kvartal i år. Apple har forøvrig heller aldri uttalt at det skal komme 60 GB-utgaver av iPod, men sannsynligheten for at et slikt produkt vil lanseres før jul, er stor.

Det var onsdag denne uken at Toshiba annonsert harddiskproduktene MK6006GAH og MK3006GAL, som vil ha en lagringskapasitet på henholdsvis 60 GB og 30 GB. Den minste utgaven vil ha en tykkelse på 5 mm, siden den bare benytter én plate. 60 GB-utgaven er utstyrt med to plater. 60 GB-utgaven vil være 8 mm tykk.

Den økte lagringskapasiteten er blitt oppnådd blant annet ved å bytte ut Pico-gliderne koblet til harddiskens hoder, med Femto-glidere som er 35 prosent mindre og betydelig lettere. Gliderne benyttes for å opprettholde den passende avstanden mellom hodene og platene under lese- og skriveoperasjoner. I tillegg har Toshiba gjort framskritt i tynnfilmteknologien som benyttes av både hodene og platene.

De nye gliderne skal også, sammen med nytt oppheng for hodene, gjøre harddisken mer motstandsdyktig mot støt. Den skal nå tåle støt på 500 G. Harddisken skal i tillegg tåle dobbelt så mye vibrasjoner som dagens modeller (20 GB og 40 GB). Når harddisken ikke er i bruk, skal den kunne tåle støt på inntil 1500 G.

    Les også:

Ved hjelp av en teknikk for å styre rotasjonshastigheten til harddisken, skal de nye harddiskene forbruke 20 prosent mindre strøm enn dagens modeller. Teknikken kalles Pulse Width Modulation (PWM) og skrur av og på strømforsyningen til harddisken motor ved en gitt frekvens.

Harddiskene har en omdreiningshastighet på 4200 rpm og vil være utstyrt med 2 MB bufferminne. Grensesnittet et ATA-6. Den minste harddisken veier 51 gram, mens den største veier 11 gram mer.

Toshiba oppgir ingen pris på de nye harddiskene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.