BEDRIFTSTEKNOLOGI

Økt konkurranse om norske gatebilder

Gule Sider utfordrer, mens Google lanserer ny funksjon.

Gatebilder fra Gule Sider.
Gatebilder fra Gule Sider. Bilde: Gule Sider
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. mars 2010 - 12:43

Til tross for at Norge i global sammenheng er et ganske lite marked, så er det mange som ønsker å tilby karttjenester med mye ekstra til norske brukere.

Googles Street View-tjeneste har fått mye oppmerksomhet, men tjenesten er ikke unik i Norge. Finn.no har tilbudt tilsvarende bilder en stund, men kun fra Oslo-området, Trondheim med omegn, samt langs E6 mellom de to byene. Men Finn.no er i full gang med å fotografere også andre deler av landet, noe dette blogginnlegget bekrefter. Finns fotobil kan også observeres i Google Streetview her.

I helgen kunngjorde Gule Sider, som også i lang tid har tilbudt en egen karttjeneste med tilhørende flyfoto, at gatebilder fra Oslo, Bergen og Trondheim nå er tilgjengelige på nettet.

Gatebilder fra Gule Sider.
Gatebilder fra Gule Sider. Bilde: Gule Sider

- Gatebildene er et tillegg til skråfotoene vi har hatt på tjenesten vår i flere år, forteller sier Jan Erik Theien, produktansvarlig for Gule Sider i Eniro, i en pressemelding.

- Vi tok bilder i Oslo, Trondheim og Bergen i fjor sommer, og gatebildene er én del av funksjoner og innhold som er med på å komplettere karttjenesten vår.

Theien forteller videre at Gule Siders kartløsning nå også inkluderer veibeskrivelser for fot- og sykkelturer, som også kan gå utenom oppmerkede veier. Likevel skal man få opplyst om hvor lang tid det vil ta å gå eller sykle den aktuelle ruten.

Microsoft introduserte i midten av februar en testversjon av tjenesten StreetSide Photos, som er en del av Bing Maps. I tjenesten kan man se brukerfotografier fra Flickr-tjenesten til Yahoo integrert i selskapets gatebilder. Flickr-bildene har blitt plassert i riktig vinkel ved hjelp av Microsofts Photosynth-teknologi.

Nå viser det seg at Google ikke vil være noe dårligere. Selskapet har derfor lansert en tilsvarende funksjon i Google Maps Street View, basert på brukerbilder fra både Flickr og Googles egne Panoramio- og Picasa-tjenester.

Brukerbilder lagt i riktig plan i Google Maps Street View.
Brukerbilder lagt i riktig plan i Google Maps Street View. Bilde: Google

Men foreløpig virker det som om tjenesten er begrenset til det store torget i gamlebyen i Praha og til området rundt Sagrada Familia i Barcelona*. I gatebildene her kan man se noe nye knapper som man kan klikke på for å gå fra brukerbilde til brukerbilde og dermed se områdene fra andre vinkler enn det Googles kamerabiler har kunnet oppnå. I visningen fra Praha er det også fotografier fra deler av torget som ikke er tilgjengelige i Street View.

Videoen nedenfor viser hvordan brukerbildene vises.

    Les også:

* En leser har tipset oss om at brukerbildene også er tilgjengelige den nye visningen i Street View fra flere steder i Norge, inkludert tinghuset i Bergen.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.