BEDRIFTSTEKNOLOGI

Økt konkurranse om norske gatebilder

Gule Sider utfordrer, mens Google lanserer ny funksjon.

Gatebilder fra Gule Sider.
Gatebilder fra Gule Sider. Bilde: Gule Sider
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. mars 2010 - 12:43

Til tross for at Norge i global sammenheng er et ganske lite marked, så er det mange som ønsker å tilby karttjenester med mye ekstra til norske brukere.

Googles Street View-tjeneste har fått mye oppmerksomhet, men tjenesten er ikke unik i Norge. Finn.no har tilbudt tilsvarende bilder en stund, men kun fra Oslo-området, Trondheim med omegn, samt langs E6 mellom de to byene. Men Finn.no er i full gang med å fotografere også andre deler av landet, noe dette blogginnlegget bekrefter. Finns fotobil kan også observeres i Google Streetview her.

I helgen kunngjorde Gule Sider, som også i lang tid har tilbudt en egen karttjeneste med tilhørende flyfoto, at gatebilder fra Oslo, Bergen og Trondheim nå er tilgjengelige på nettet.

Gatebilder fra Gule Sider. <i>Bilde: Gule Sider</i>
Gatebilder fra Gule Sider. Bilde: Gule Sider

- Gatebildene er et tillegg til skråfotoene vi har hatt på tjenesten vår i flere år, forteller sier Jan Erik Theien, produktansvarlig for Gule Sider i Eniro, i en pressemelding.

- Vi tok bilder i Oslo, Trondheim og Bergen i fjor sommer, og gatebildene er én del av funksjoner og innhold som er med på å komplettere karttjenesten vår.

Theien forteller videre at Gule Siders kartløsning nå også inkluderer veibeskrivelser for fot- og sykkelturer, som også kan gå utenom oppmerkede veier. Likevel skal man få opplyst om hvor lang tid det vil ta å gå eller sykle den aktuelle ruten.

Microsoft introduserte i midten av februar en testversjon av tjenesten StreetSide Photos, som er en del av Bing Maps. I tjenesten kan man se brukerfotografier fra Flickr-tjenesten til Yahoo integrert i selskapets gatebilder. Flickr-bildene har blitt plassert i riktig vinkel ved hjelp av Microsofts Photosynth-teknologi.

Nå viser det seg at Google ikke vil være noe dårligere. Selskapet har derfor lansert en tilsvarende funksjon i Google Maps Street View, basert på brukerbilder fra både Flickr og Googles egne Panoramio- og Picasa-tjenester.

Brukerbilder lagt i riktig plan i Google Maps Street View. <i>Bilde: Google</i>
Brukerbilder lagt i riktig plan i Google Maps Street View. Bilde: Google

Men foreløpig virker det som om tjenesten er begrenset til det store torget i gamlebyen i Praha og til området rundt Sagrada Familia i Barcelona*. I gatebildene her kan man se noe nye knapper som man kan klikke på for å gå fra brukerbilde til brukerbilde og dermed se områdene fra andre vinkler enn det Googles kamerabiler har kunnet oppnå. I visningen fra Praha er det også fotografier fra deler av torget som ikke er tilgjengelige i Street View.

Videoen nedenfor viser hvordan brukerbildene vises.

    Les også:

* En leser har tipset oss om at brukerbildene også er tilgjengelige den nye visningen i Street View fra flere steder i Norge, inkludert tinghuset i Bergen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.