Økt lagringskapasitet i HD DVD

Toshiba har utviklet en ny HD DVD-ROM-plate som ifølge selskapet skal romme tolv timer med høyoppløst video.

Toshiba har utviklet en ny HD DVD-ROM-plate som ifølge selskapet skal romme tolv timer med høyoppløst video.

Toshiba har utviklet en trelags HD DVD-ROM-plate med lagringskapasitet på 45 gigabytes. Dette er 50 prosent mer enn det som til nå har vært mulig. Ifølge selskapet skal dette være nok til å lagre 12 timer med HD-video. Formatet er foreløpig ikke blitt godkjent og standardisert av DVD Forum.

I tillegg annonserte Toshiba en hybrid ROM-plate med tolags HD DVD-ROM på den ene siden med 30 GB lagringskapasitet, og tolags DVD-ROM på den andre siden med 8,5 GB lagringskapasitet. Dette betyr at eiere av DVD-spillere med planer om å anskaffe seg en HD DVD-spiller i framtiden, vil kunne kjøpe plater som kan spilles av i DVD-spilleren i dag, som også vil gi høyoppløst video når de i framtiden spilles av i en enhet som støtter HD DVD. Tanken bak denne typen plater er å gjøre overgangen fra DVD til HD DVD glattere.

Selskaper som mangfoldiggjør DVD-er, blant annet Memory Tech og Cinram, mener at produksjonsprosessen for trelags HD DVD bare er en variant av dagens DVD 14-prosess, noe som skal gjøre det mulig å produsere platene med dagens produksjonsutstyr og med en minimal kostnadsøkning per plate.

    Les også:

Ifølge Toshiba kan trelags, enkelsidete HD DVD-plater produseres ved å binde sammen en tolagsplate med plate med ett lag. Begge platene er 0,6 mm tykke.

I prosessen produseres platen med ett lag på vanlig måte. Deretter blir en nytt lag utformet oppå det første laget ved å bruke et engangs polykarbonatstempel. Dette er den samme prosessen som benyttes for å lage DVD-18-plater, dobbeltsidige DVD-plater med to lag på hver side. Til slutt vil en plate med ett lag bindes til tolagsplaten ved hjelp av det Toshiba kaller "standard teknologi".

Det er verdt å merke seg at Toshiba fortsatt videreutvikler HD DVD-teknologien, selv om selskapet er i samtaler med blant annet Sony for å unngå en formatkrig mellom HD DVD og Blu-ray Disc. Hva resultatet av disse samtalene vil bli, er selvfølgelig ikke kjent ennå. Men ingenting tyder på at noen av partene ønsker å ende opp med to konkurrerende formater.

Til toppen