Økt Microsoft-satsning på virtualisering

Microsoft skal sammen med Citrix jobbe for å bli en viktigere aktør innen virtualisering.

Økt Microsoft-satsning på virtualisering

Microsoft skal sammen med Citrix jobbe for å bli en viktigere aktør innen virtualisering.

Microsoft har inngått et virtualiseringssamarbeid med Citrix. Dette ble kunngjort under det lukkede arrangementet Microsoft Virtualization Deployment Summit i går. Samtidig ble det kjent at Microsoft har kjøpt Calista Technologies for å forbedre bruker-opplevelsen knyttet til virtualiserte arbeidsflater og applikasjoner.

- Svært få kunder er i stand til å høste fordelene ved virtualisering i dag, mener Bob Muglia, senior visepresident for Microsofts Server and Tools Business.

- Vi har beregnet at mindre enn fem prosent av selskapene utnytter virtualiseringsteknologi fordi det er for dyrt og komplekst.

    Les også:

Han sier videre at Microsoft nye, omfattende tilnærming vil være unik i bransjen, ved at selskapet skal levere løsninger som dekker alt fra enkelt-PCer til datasentre, og som støtter virtualisering på maskinvare-, applikasjons- og administrasjonsnivåene.

Muglia lover dessuten lavere kostnader enn det konkurrentene kan tilby.

Oppkjøpet av Calista Technologies skal gi Microsoft tilgang til grafikkteknologier for kommende virtualiseringsløsninger for PC-er og presentasjon. Calista programvare skal gi en bedre opplevelse av 3D- og multimedia for både klient- og serverbaserte virtualiseringer av skrivebord og applikasjoner. Selskapets Virtual Desktop har støtte for gjestesystemer som Windows XP, Windows Vista, Windows CE og Linux. Sentralt i løsningen er en virtuell GPU-teknologi (Graphics Processing Unit).

Brukerne av virtuelle skrivebord og applikasjoner levert fra en server, skal ikke måtte ta i bruk kraftige PC-er for å kunne vise denne typen innhold.

Calista Technologies er nå et heleid datterselskap av Microsoft.

På serversiden har det lenge vært at Windows Server 2008 vil støtte hypervisoren Hyper-V, i tillegg til Terminal Services og administrasjonsløsninger for virtuelle systemer. I går kunngjorde Microsoft og Citrix at sistnevnte er i ferd med å utvikle et programvareverktøy som skal gjøre det enklere å overføre virtuelle maskiner mellom Citrix XenServer og Hyper-V. En testversjon av verktøyet vil bli gjort tilgjengelig i andre kvartal, mens den enedelige utgaven vil gjort tilgjengelig når Hyper-V blir offisielt lansert.

Også på skrivebordet skal Microsoft samarbeide med Citrix om virtualisering, først og fremst gjennom sammen å markedsføre løsninger basert på Windows Server 2008 og Windows Optimized Desktop, utvidet med Citrix' XenDesktop og Presentation Server. Det hele skal kunne administreres ved hjelp av Microsoft System Center.

Virksomheter som ønsker å kjøre Windows i virtuelle maskiner på servere, for så å få tilgang til dem med enten PC-er eller tynne klienter, skal kunne ta i bruk Windows Vista Enterprise Centralized, som nå tilbys som en abonnementsløsning. Ifølge Microsoft skal prisen være på 23 dollar per arbeidsflate, dekket av Software Assurance for Windows Client.

Microsoft Office 2003 og 2007 skal nå offisielt være støttet for kjøring i Microsoft Application Virtualization 4.5 og SoftGrid Application Virtualization 4.2. Dette gjør det blant annet mulig for brukerne å kjøre ulike utgaver av Office side ved side på den samme maskinvaren.

Til toppen