JUSS OG SAMFUNN

Økt musikksalg på nettet

Musikksalget på Internett vil tyvedobles i løpet av de neste to årene, ettersom forbrukere blir mer komfortable med å bestille CD-er og kassetter over nettet, og nedlasting av musikk fra Internett blir muliggjort, melder research-firmaet Market Tracking International (MTI).

Therese Werenskiold
13. nov. 1998 - 11:23

Salget av musikk via nettet vil øke til 550 millioner dollar, eller 1,25 prosent av det totale estimerte musikksalget i år 2000. Til sammenlikning var salget i fjor på 28,7 millioner dollar, eller 0,1 prosent av det totale salget på 40 milliarder dollar. MTI spår at nettsalget deretter vil roe seg ned; en seksdobling av salget er forventet mellom år 2000 og år 2004, det betyr en omsetning på 3,3 milliarder dollar.

En forventet økning i salget av musikk via Internett har ført til at mange nettbutikker har inkludert salg CD-er, kassetter og musikk solgt som datafiler i sitt produktspekter.

Bloomberg News melder at K-Tels aksjekurs ble tredoblet etter at Microsoft samtykket i å inkludere musikkhandelens online musikk- og videotilbud på sin MSN handlekanal. Bokhandlerne Barnes & Noble og Amazon.com har også annonsert planer om musikksalg på nett.

- Økningen av hjemme-PC-er og bedre internettilgang og betalingsløsninger for mindre transaksjoner vil sammen med at folk blir mer komfortable med å handle over nettet, bidra til økt nett-musikksalg, sier Helen Snell i MTI.

USA vil være markedsledende, men andelen av musikk solgt over nettet i Vest-Europa vil øke til nesten en fjerdedel av verdens nettsalg, fra en syvendedel i fjor. Fra fire millioner dollar i fjor, vil salget i Europa øke til 125 millioner dollar i år 2000, og nå nesten en milliard dollar innen 2004.

Direktesalg, hvor musikk blir lastet ned fra Internett ved hjelp av digitale signaler, vil stå for mellom 10 og 15 prosent av det totale Internett-salget i år 2004.

Den digitale musikkens fremtid er kontroversiell innen plateindustrien, som frykter en ny verden av lett piratkopiering og tapte fortjenester. Samtidig er musikk- og datateknologiselskaper tiltrukket av det potensialet som ligger i å tjene penger uten dyre mellomledd på distribusjons- og salgssiden. Snell opplyser at det pågår forsøk med digital vannmerking for å forhindre piratkopiering.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.