ANALYSER

Økt pc-salg i Europa

Og redusert nedgang globalt, ifølge Gartner.

Lenovo er blant pc-leverandørene som gjør det godt, til tross for at de totale leveransene i pc-markedet fortsatt er fallende.
Lenovo er blant pc-leverandørene som gjør det godt, til tross for at de totale leveransene i pc-markedet fortsatt er fallende. Bilde: Lenovo
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. apr. 2014 - 09:11

Salget av pc-er har falt kontinuerlig i flere år, men nå ser Gartner et lite lyspunkt. I en foreløpig rapport om første kvartal ser det ut til at leveransene inn til salgskanalene bare har blitt redusert med 1,7 prosent, sammenlignet med første kvartal i 2013. Dette er i så fall det minste reduksjonen i leveransene på sju kvartaler. Gartner har først og fremst én forklaring på dette:

– Slutten på Windows XP-støtte fra Microsoft den 8. april har spilt en rolle i å dempe nedgangen i pc-leveransene, sier Mikako Kitagawa, en analytiker i Gartner, i en pressemelding.

Han forteller om en positiv effekt i alle regioner, og i særlig grad for profesjonelle, stasjonære pc-er.

– Blant nøkkellandene har Japan blitt sterkt påvirket av slutten på XP-støtten, hvor det registreres en vekst i pc-leveransene på 35 prosent fra samme kvartal i fjor, sier Kitagawa. Men også endringer i merverdiavgiften i Japan skal ha bidratt til dette. Gartner venter at overgangen fra Windows XP til andre operativsystemer vil fortsette å påvirke pc-salget gjennom hele 2014.

De globale pc-leveransene i første kvartal av 2014. <i>Bilde: Gartner</i>
De globale pc-leveransene i første kvartal av 2014. Bilde: Gartner

Alle de største pc-leverandørene, bortsett fra Acer, har økt leveransene, sammenlignet med første kvartal. Størst er veksten til markedslederen, Lenovo. De samme fire selskapene, Lenovo, HP, Dell og Asus, øker også markedsandelene i løpet av denne perioden. Acers leveranser har derimot falt med 14,8 prosent, men selskapet beholder likevel fjerdeplassen i Gartners rangering.

Pc-markedet er preget av lave marginer, noe som gjør at mange av de mindre leverandørene sliter. Samlet ble leveransene fra de mindre leverandørene redusert med 9,2 prosent i perioden.

I EMEA-området (Europa, Midtøsten og Afrika) har leveransene av pc-er faktisk økt med 0,3 prosent, etter å ha falt i sammenhengende åtte kvartaler. Veksten har funnet sted i det profesjonelle markedet, dels på grunn av den nevnte Windows XP-effekten, men ifølge Gartner også en generell økning i bruken av penger i det profesjonelle markedet.

Pc-leveransene i EMEA-området i første kvartal av 2014, ifølge Gartner. <i>Bilde: Gartner</i>
Pc-leveransene i EMEA-området i første kvartal av 2014, ifølge Gartner. Bilde: Gartner

– Slutten på support for Windows XP har økt det kommersielle desktop-salget, dels på grunn av forsinkede innkjøp fra myndighetene større, vesteuropeiske land, sier analytiker Isabelle Durand i en pressemelding.

– Det profesjonelle pc-markedet ser generelt sterkere ut, ettersom virksomheter og myndigheter justerer seg som følge av mer gunstig økonomi, sier Durand.

Acers salgssvikt er ikke like stor i EMEA-området som globalt, og selskapet er fortsatt på tredje plass. Men alle de største konkurrentene har i det siste året økt leveransene med minst 11 prosent. HP er fortsatt markedsleder i Europa, men Lenovo kommer raskt med mer enn dobbelt så sterk vekst i leveransene.

Tallene i rapporten omfatter bærbare og stasjonære pc-er. Dette inkluderer x86-baserte nettbrett med Windows 8, men ikke andre nettbrett eller Chromebooks.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.