BEDRIFTSTEKNOLOGI

Økt raseskille i Internetts kjølvann

En undersøkelse gjennomført av forskere ved Vanderbilt University i Nashville, dokumenterer at svart ungdom har forholdsvis dårligere tilgang til IT, uavhengig av familiens inntekt.

Eirik Rossen
17. apr. 1998 - 11:57

Ifølge Reuters skal undersøkelsen være gjengitt i tidsskriftet Science. Den var i morges ennå ikke referert på tidsskriftets nettsted.

Reuters forteller at forskerne mener det finnes et nytt "digitalt skille" mellom svarte og hvite i kyberrommet, og at dette skillet truer USAs økonomiske utvikling. Det største skillet finnes mellom ungdom ved high school og college, det vil si fra ungdomsskole opp til høyskolenivå. Færre enn en tredel av svarte elever har datamaskin hjemme, mot nesten tre firedeler av de hvite. Skillet blir ikke borte om man korrigerer for inntektsforskjeller mellom svarte og hvite familier.

Mens 37,8 prosent av de hvite elevene sa de hadde brukt Internett de siste seks månedene, var den tilsvarende andelen blant svarte elever 15,9 prosent.

Tallene for hvor mange som har vært innom verdensveven, uavhengig av alder, er mindre preget av det "digitale skillet": fem millioner svarte, mot 41 millioner hvite. Men skillet er likevel tydelig nok: Forholdet mellom hvit og svarte i befolkningen som helhet er som 6,5 til 1, mens det på veven er som 8,2 til 1.

I rapporten og i et intervju med Reuters peker forskerne på flere sosiale konsekvenser dersom skillet ikke overkommes:

  • Internetts potensial som demokratiserende redskap realiseres ikke
  • strømmen av unge til kvalifiserte IT-jobber minsker, i en tid da USAs IT-industri trenger arbeidskraft som aldri før
  • skjevheten i IT-kunnskaper skjerper skjevheten i inntekstfordeling mellom hvite og svarte

Rapporten mener disse konsekvensene kan innvirke svært negativt på USAs økonomi og internasjonale konkurranseevne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.