OL-presse får likevel fri tilgang til Internett

En ny avtale berger pressesenteret, men verken hoteller eller OL-landsbyen.

OL-presse får likevel fri tilgang til Internett

En ny avtale berger pressesenteret, men verken hoteller eller OL-landsbyen.

Det vakte et ramaskrik i vesten denne uken da det ble klart at organisasjonskomiteen for OL i Beijing, BOCOG, hadde fått IOC til å gå med på at pressen ikke skulle ha fri tilgang til Internett under lekene.

Journalister som hadde begynt å arbeide i Ols pressesenter klaget over at de ikke fikk tilgang til Amnesty International og organisasjonens rapporter om utviklingen av menneskerettssituasjonen i Kina i forkant av OL.

    Les også:

En representant for BOCOG sa at journalistene hadde fått «hensiktsmessig og tilstrekkelig» tilgang til nettet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters gikk BOCOG i går kveld med på IOCs krav om at pressens nettilgang ikke må begrenses på noen måte.

– Striden er løst. IOCs koordinatorer og BOCOG møttes i går kveld og ble enige om at Internett-bruken skal være akkurat som i enhver annen OL, sa IOCs visepresident Gunilla Lindberg.

Avtalen garanterer bare fri nettilgang fra pressesenteret.

Tirsdag publiserte senator Sam Brownback (republikaner fra delstaten Kansas) en oversettelse av et dokument som det kinesiske byrået for offentlig sikkerhet har sendt til utenlandskeide hoteller i landet. Dokumentet pålegger hotellene å installere programvare fra kinesiske myndigheter, slik at de kan overvåke gjestenes bruk av Internett.

Programvaren sperrer for visse nettsteder. Gjestenes advares om overvåkingen av meldinger i poppoppvinduer.

Dokumentet gjør det klart at hoteller som ikke etterkommer kravet, risikerer represalier.

I den olympiske landsbyen bruker kinesiske myndigheter også kostnader til å begrense deltakernes bruk av Internett. En IT-kontraktør skriver på Slashdot (Olympic Media Village – Most Expensive Internet In the World?) at det koster over 1700 dollar (8500 kroner) for én måneds ADSL i 2 Mb/s ned og 0,5 Mb/s opp, og det for en sensurert linje.

Til toppen