Ole Haaber kastet ut av IBM Norge

Etter fem år med stadig dårligere tall, grep IBM-ledelsen til øksen. Ole Haaber, IBMs norske sjef, byttes ut med Endre Rangnes, nordisk sjef for salg til små og mellomstore bedrifter.

Etter fem år med stadig dårligere tall, grep IBM-ledelsen til øksen. Ole Haaber, IBMs norske sjef, byttes ut med Endre Rangnes, nordisk sjef for salg til små og mellomstore bedrifter.

Som digi.no fortalte i juni, har misnøyen i IBM Norge lenge kokt rundt dansken Ole Haaber. Nå må han forlate stillingen som toppsjef for et av Norges største dataselskap. Inn kommer en langt yngre kost: Mens Haaber er 53 og har sølvgrått hår, har Endre Rangnes akkurat rundet de 40.

- IBM Norge har fått ny administrerende direktør. Han heter Endre Rangnes, er den knappe meldingen fra informasjonssjef Gry Rohde Nordhus til digi.no.

Hun vil ikke kommentere årsakene til lederbyttet, men forteller at det ikke er avklart hva Haaber skal gjøre. Dette understreker dramatikken og misnøyen med Haaber, for et slikt sjefsbytte er svært oppsiktsvekkende i IBM, som regnes som en av bransjens mest forsiktige og diplomatiske selskaper. At IBM og Haaber ikke er blitt enige om en ny stilling internt i selskapet, tyder på en alvorlig krangel.

To mellomleder i IBM digi.no har snakket med bekrefter at Haaber ikke gikk frivillig og han er selv noe unnvikende på direkte spørsmål.

- IBM Norge bør ha en norsk sjef. Jeg har sittet på en årmåls-kontrakt siden at jeg overtok etter Christian Thommessen i 1995, for da fant man ikke noen norsk sjef. Det er fint at Rangnes kan ta over nå, sier Haaber til digi.no.

Sjefsbytte har lenge ligget i luften, for der resten av IT-bransjen ligger i femtegir, har IBM Norge stoppet på veikanten for å lappe sine punkterte dekk. Selskapet la i juni frem et blodrødt 1998-regnskap med et tap på 171 millioner kroner etter å ha solgt varer og tjenester for 3,4 milliarder kroner.

PC-divisjonen i Norge tapte (som resten av IBM) store penger. I fjor tapte IBM 7,6 milliarder kroner på sitt PC-salg.
Ny IBM-sjef:

Endre Rangnes (40) overtar som sjef for IBM Norge allerede 1. januar. Han har jobbet i IBM siden 1984 og gått trinnene i selskapet, blant annet i Stockholm og Paris. De to siste årene har Rangnes jobbet som nordisk sjef for salg til små og mellomstor bedrifter.

I tillegg måtte IBM betale 50 millioner kroner i erstatning til Kreditkassen etter en årelang rettsstrid. Men de største problemene ligger i Global Services, IBMs konsulentavdeling. Ironisk nok er det den divisjonen som skulle ha bidratt med de høyeste marginene som tapte mest.
Les om 1998-tallene og ryktene om :
Ole Haaber benekter lederskifte
Ole Haaber på vei ut av IBM Norge

Etter fremleggelsen av disse tallene, kunne digi.no fortelle at stemningen på IBM Norges hovedkontor på Mastemyr utenfor Oslo var i ferd med å synke til et nullpunkt. Etter et driftsresultat på bare 28 millioner kroner i fjor og nå et tap på 171 millioner, spekuleres det nå høylydt i gangene om når Haaber går og hvem som blir hans arvetager, skrev digi.no


IBM Norge har gjennomført en del endringer og Haaber fikk trolig 1999 på seg til å snu selskapet. Nå sitter hans europeiske sjef med hovedtallene for 1999 foran seg, om mye kan tyde på at Haaber ikke lyktes.

Men Haaber benekter at jobbskifte har noen som helst med resultatene å gjøre.
- Vi kommer til å levere et plussresulat i 1999, forteller han til digi.no, men hvor stort vil han ikke kommentere.

Haaber blir karakterisert som hyggelig og flink med kundene. Men i bransjen er han lite profilert og regnes ikke som noen tøff leder som kan snu problemer.
- Han hadde ikke noe nettverk i næringslivet her i Norge og har aldri etablert noe, påpekte annen IBM-ansatt til digi.no i juni.

Hvor Haaber går nå er uklart. Selv forteller han at han vil få en jobb på nordisk nivå, men hva kan han foreløpig ikke fortelle. Det gikk rykter om at han var tiltenkt administrerende direktør-stolen i Danmark. Men denne jobben gikk i stedet til Carl Christian Ægidius, nordisk IBM-sjef som nå flytter til Danmark for å dele sin tid mellom de to stillingene. Hvorfor IBM valgte denne utradisjonelle løsningen fremfor å ansette en av de to tidligere favorittene er ikke kjent.

Til toppen