Olivetti får kontroll på Telecom Italia

Deutsche Telekoms Ron Sommer står igjen som taperen etter at over 50 prosent av aksjonærene i Telecom Italia har akseptert et oppkjøpstilbud fra Olivetti. Dette sikrer Olivetti kontrollen i det italienske teleselskapet.

Deutsche Telekoms Ron Sommer står igjen som taperen etter at over 50 prosent av aksjonærene i Telecom Italia har akseptert et oppkjøpstilbud fra Olivetti. Dette sikrer Olivetti kontrollen i det italienske teleselskapet.

Deutsche Telekom mistet sin samarbeidspartner France Telecom da selskapet valgte å tre strøttende til Telecom Italia da selskapet bad om hjelp for å hindre at selskapet ble oppkjøpt av Olivetti. Nå må selskapet starte med rene ark og på nytt bygge opp tillit i markedet og vurdere hvilke selskap som skal kjøpes for å få en bredere plattform å stå på.

Ialt 51 prosent av aksjonærene i Telecom Italia slo til på Olivettis oppkjøpstilbud på 11,5 euro per aksje, noe som verdsetter hele selskapet til 65 milliarder dollar. Tilbudet var åpent til Milano-børsen stengte fredag ettermiddag og i de siste timene av innspurten kastet blant andre noen av de mest sentrale aksjonærene i teleselskapet inn håndkleet og aksepterte tilbudet fra Olivetti.

Mye av makten i Telecom Italia ligger i en kjerne av aksjonærer som ikke kontrollerer mer enn 8-9 prosent av aksjene, men som er svært aktive eiere. Det viser seg at det var disse aksjonærene som også var tungen på vektskålen for Olivettis oppkjøp av Telecom Italia. Bare Credit Suisse Group av kjernegruppen ønsket et oppkjøp av Deutsche Telekom.

Det er fremdeles uklart hva den italienske staten vil gjøre med sin gjenværende aksjepost opå 3,4 prosent i Telecom Italia. Regjeringen sitter også med en "gylden aksje", som gir vetorett i viktige saker. Det er ikke ventet at regjeringen vil motsette seg at Olivetti skaffer seg kontrollen i Telecom Italia.

Børsreglene sier at Olivetti måtte utøve sitt tilbud om selskapet fikk 67 prosent oppslutning av telecom-aksjonærene, men selskapet gjorde det klart at de ville vurdere i beholde tilbudet om bare 35 prosent av aksjeonærene gav til tilslutning til oppkjøpet.

Innen tirsdag må Olivetti bekrefte sitt tilbud, men bekreftelsen kan allerede komme lørdag ettermiddag etter et ekstraordinært styremøte i Olivetti.

Mange anså Olivettis tilbud som bedre enn Deutsche Telekoms, blant annet fordi det i hovedsak bestod av penger, mens Telekom bare ville betale med aksjer i eget selskap.

Olivetti skal finansiere deler av oppkjøpet ved å selge sin aksjepost i det italienske mobilselskapet Omnitel og fastnettselskapet Infostrada for over 60 milliarder kroner til tyske Mannesmann, som ihvertfall fram til nå har vært en aktiv samarbeidspartner for Olivetti.

Til toppen