Oljegigant isolert etter kyberangrep

- Flere tusen pc-er infisert.

Produksjonen skal ikke være berørt av dataangrepet mot verdens største eksportør av det sorte gullet.
Produksjonen skal ikke være berørt av dataangrepet mot verdens største eksportør av det sorte gullet. Bilde: Saudi Arabian Oil Company
17. aug. 2012 - 11:26

Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco) – verdens soleklart største oljeeksportør – er rammet av et alvorlig dataangrep.

- Alle elektroniske systemer er isolert fra omverden. Dette som et forebyggende tiltak etter et plutselig avvik i deler av nettverket.

- Mistanken er at avviket er resultat av et datavirus som har smittet personlige arbeidsstasjoner, uten at det har påvirket de viktigste komponentene i nettverket, sier det statlige oljeselskapet i en uttalelse.

Produksjonssystemene er overhodet ikke berørt, blir det understreket i meldingen. Det gis ingen nærmere detaljer om hva som faktisk har skjedd.

- Tusener

- Det er fortsatt uklart om hendelsen, som antas å ha infisert flere tusen av selskapets pc-er, skyldes et hackerangrep, skyldes et statsstøttet kyberangrep av typen Stuxnet eller Gauss, eller en av de mange millioner virusene som spres på internett, skriver The Guardian.

Hackere hevder å stå bak

En politisk motivert gruppe som kaller seg «Arab Youth Group» har tatt på seg ansvaret. I en anonym kunngjøring på nettstedet Pastebin hevder de å ha angrepet både oljegiganten og børsen i Saudi Arabia.

Saudi Aramco skriver i en kort redegjørelse at de har en rekke sikkerhetstiltak og flere redundante systemer. Disse beskytter både operativ virksomhet så vel som databasesystemer, opplyser selskapet.

- Våre IT-eksperter forventer å kunne gjenoppta normal drift av nettverket snart, heter det i den foreløpig siste oppdateringen, som ble publisert på Facebook-sidene deres onsdag.

En rekke hackerangrep og utbrudd av det ekspertene betegner som svært sofistikerte datavirus har rammet land i Midtøsten de siste årene. Det mest kjente eksempelet er ormen Stuxnet, som i 2010 skal ha ødelagt Irans sentrifuger for anriking av uran.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.