Oljegigant isolert etter kyberangrep

- Flere tusen pc-er infisert.

Oljegigant isolert etter kyberangrep
Produksjonen skal ikke være berørt av dataangrepet mot verdens største eksportør av det sorte gullet. Bilde: Saudi Arabian Oil Company

Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco) – verdens soleklart største oljeeksportør – er rammet av et alvorlig dataangrep.

- Alle elektroniske systemer er isolert fra omverden. Dette som et forebyggende tiltak etter et plutselig avvik i deler av nettverket.

- Mistanken er at avviket er resultat av et datavirus som har smittet personlige arbeidsstasjoner, uten at det har påvirket de viktigste komponentene i nettverket, sier det statlige oljeselskapet i en uttalelse.

Produksjonssystemene er overhodet ikke berørt, blir det understreket i meldingen. Det gis ingen nærmere detaljer om hva som faktisk har skjedd.

- Tusener

- Det er fortsatt uklart om hendelsen, som antas å ha infisert flere tusen av selskapets pc-er, skyldes et hackerangrep, skyldes et statsstøttet kyberangrep av typen Stuxnet eller Gauss, eller en av de mange millioner virusene som spres på internett, skriver The Guardian.

Hackere hevder å stå bak

En politisk motivert gruppe som kaller seg «Arab Youth Group» har tatt på seg ansvaret. I en anonym kunngjøring på nettstedet Pastebin hevder de å ha angrepet både oljegiganten og børsen i Saudi Arabia.

Saudi Aramco skriver i en kort redegjørelse at de har en rekke sikkerhetstiltak og flere redundante systemer. Disse beskytter både operativ virksomhet så vel som databasesystemer, opplyser selskapet.

- Våre IT-eksperter forventer å kunne gjenoppta normal drift av nettverket snart, heter det i den foreløpig siste oppdateringen, som ble publisert på Facebook-sidene deres onsdag.

En rekke hackerangrep og utbrudd av det ekspertene betegner som svært sofistikerte datavirus har rammet land i Midtøsten de siste årene. Det mest kjente eksempelet er ormen Stuxnet, som i 2010 skal ha ødelagt Irans sentrifuger for anriking av uran.

    Les også:

Les mer om: