BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oljeindustrien tester ut Wimax i Nordsjøen

Wimax er i dag et alternativ til ADSL, men nå vurderer den norske oljebransjen bred bruk av den kommende mobil Wimax-standarden.

8. jan. 2007 - 07:43

Wimax, storebroren til dagens trådløse nett, er tatt i bruk for å binde sammen datanett og gi bredbånd til kunder som ikke har ADSL. Så langt har det blitt med spredte nett i Norge, for utstyret er foreløpig dyrt.

Bransjen venter dessuten på mobil Wimax - i dag må brukere sette opp en parabol-lignende antenne rettet mot basestasjonen. 802.16e-stanarden (mobil Wimax) fjerner denne begrensningen.

Nå ser den norske olje/gass-bransjen ut til å bli en av de første til å test ut mobil Wimax.

Oljeindustriens Landsforening (OLF) har valgt Alcatel-Lucent som teknologipartner når de i begynnelsen av 2007 starter et ni måneders pilotprosjekt for WiMax i Nordsjøen, forteller nyfusjonerte Alcatel-Lucent-

Målet er å se om mobil Wimax kan brukes til datakommunikasjonen mellom plattformer og mobile enheter som flyterigger og forsyningsbåter.

Alcatel-Lucent er allerede klar med en komplett utstyrspakke for mobil Wimax-utstyr. - Universal WiMax heter serien med produkter.

Alcatel vil foreløpig ikke si noe om båndbredder og påpeker at mange forhold, blant annet atmosfæriske forhold påvirker rekkevidde og båndbredde. For stasjonær Wimax oppgis ofte 10 Mbit over 10 kilometer, men Alcatel strekker rekkevidden til 20 kilometer dog uten å oppgi hastigheten man da får.

Alcatel-Lucents basestasjoner vil bli installert på en av plattformene til BP Norway på Valhall-feltet. De vil bli utstyrt med avansert antenneteknologi for å øke kapasitet og rekkevidde. To skip vil i første omgang få installert terminalustyr for kommunikasjon med basestasjonene.

Det mulige målet for OLF er at hele bransjen skal ta i bruk Wimax slik at alle kan kommunisere med hverandre.

-En felles digital infrastruktur skal effektivisere norsk olje og gassindustri. Ved å jobbe smartere og utnytte avansert teknologi skal vi nå målet om en forventet tilleggsproduksjon av olje og gass til 250 milliarder kroner, sier Øyvind Roth i PetroManagement AS.

Wimax vil kunne gi både datakommunikasjon og åpne for IP-telefoni langs Norske-kysten og i offshore-sektoren, påpeker Alcatel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.