OLPC-maskinen får ny prosessor

Planlegger oppdatert versjon av XO-1-maskinen.

Opprinnelig XO-1-maskin fra OLPC
Opprinnelig XO-1-maskin fra OLPC

Planlegger oppdatert versjon av XO-1-maskinen.

One Laptop Per Child-prosjektets (OLPC) John Watlington kunngjorde før helgen at den bærbare XO-1-maskinen, som er prosjektets hovedprodukt, vil få mellomstor oppdatering om ikke så lenge. Denne oppdateringen kalles Gen 1.5. En Gen 2.0-versjon er også under utvikling.

Gen 1.5 vil benytte samme batterier og industridesign som Gen. 1, men inkluderer andre, ganske store endringer.

Den viktigste endringen er nok at OLPC-prosjektet har valgt bort AMDs Geode-prosessor. Til News.com sier OLPC-sjef Nicholas Negroponte at årsaken til dette er at AMD skal legge ned produksjonen av Geode.

XO-1 blir derfor i stedet utstyrt med en Via C7-M-prosessor med maksimal klokkehastighet på 1 GHz. Effektbehovet avhenger av klokkehastighet og ligger innen intervallet 1,5 til 5 watt. Klokkehastigheten blir automatisk redusert dersom det er nødvendig for å møte de termiske kravene.

Maskinen får også nytt brikkesett, VX855 fra Via. Dette er en enkelt brikke som tilbyr minnekontroller, 3D-grafikkmotor, HD-videodekoder, HD-audio, USB, SDIO og andre undersystemer og grensesnitt.

Gen 1.5 av XO-1 vil få økt det installerte minnet fra 256 megabytes til 1 gigabytes med DDR2 SDRAM. Den integrerte lagringsplassen vil være på enten 4 eller 8 gigabytes flashminne.

Den originale skjermen vil bli beholdt, men det jobbes med leverandøren, PixelQi, om å forbedre lysstyrken og effektiviteten til skjermen.

Den opprinnelige XO-1-maskinen, her vist fram av tidligere utgavesjef i digi.no, Anders Brenna.
Den opprinnelige XO-1-maskinen, her vist fram av tidligere utgavesjef i digi.no, Anders Brenna.

Det samlede målet for den oppdaterte modellen er å tilby samme strømforbruk som Gen 1, men å gjøre det enklere å gå over i hvilkemodus. Det siktes også mot å nå de samme produksjonskostnadene, men det er byttet til komponenter OLPC-prosjektet mer er mer sannsynlig vil falle i pris.

Programvaren som skal leveres med maskinen, vil støtte den nye maskinvaren, men ellers være uendret.

Tidlige versjoner av maskinvaren, i praksis bare hovedkortet, kan ventes å bli tilgjengelige for driverutvikling i slutten av mai. Noen hundre prototyp-modeller skal gjøres klare for levering innen slutten av august.

Ifølge Negroponte er målet at XO-1 vil bli lansert i november i år. Gen 2.0-versjonen kan først ventes i 2011.

    Les også:

Til toppen