BEDRIFTSTEKNOLOGI

OLPC melder overgang til ARM

Oppdatert utgave av barnepc-en blir billigere og mer strømgjerrig.

XO-1.75 har samme utseende som XO-1.
XO-1.75 har samme utseende som XO-1. Bilde: OLPC

Under CES-messen i Las Vegas i forrige uke viste One Laptop Per Child (OLPC) fram neste utgave den bærbare pc-en som skal sikre at barn i den tredje verden ikke faller helt av den i dataalderen. Hovedmålene med maskinen er at den skal være billig i innkjøp og kunne kjøres lenge på batteri.

Den nye versjonen, som kalles XO-1.75, skal bety både lavere innkjøpspris og lavere strømforbruk. Dette oppnås ved å skifte ut dagens x86-baserte Via C7-prosessor med en ARM-basert, 1 GHz Armada 610-brikke fra Marvell. Dessuten er hovedkortet nå plassert bak skjermen, noe som forbereder utviklingen av en nettbrett-utgave av maskinen. Utseendemessig skal maskinen være identisk med den første generasjonen.

Til australske Good Gear Guide forteller Edward McNierney, teknisk sjef i OLPC, at den nye versjonen vil bli leveringsklar i andre kvartal i år og at den vil koste 165 dollar.

XO-1.75 har samme utseende som XO-1.
XO-1.75 har samme utseende som XO-1. Bilde: OLPC

Den ARM-baserte brikken har ifølge McNierney et maksimalt effektbehov på 2 watt, noe som er omtrent halvparten av det Via-brikken krever. Strømforbruket skal reduseres ytterligere når OLPC i 2012 kommer med det første nettbrettet, XO-3.

Nettbrettet vil leveres med noe større skjerm enn pc-en, 9,7 tommer, altså det samme som Apple iPad.

En utfordring mange steder er å få ladet opp batteriet. XO-1,75 kan blant annet lades opp med håndsveiv, men det tar nærmere to timer med sveiving før batteriet er fullt. Dette skyldes at batteriet er laget for å vare i mange år, noe som krever at oppladingen går langsomt.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.