Olsenbanden-metoden fortsatt mest populær

Hvorfor hacke seg gjennom en avansert brannmur når du kan knuse en enkel rute? Norman har lansert programvare som sikrer dine data ved PC-tyveri.

Bjørn Fosli, som er administrerende direktør i Norman ASA, mener det er et poeng for selskapet å eie basisteknologi på IT-sikkerhet. Dette kan enten foregå gjennom oppkjøp eller gjennom utvikling av egen teknologi.

Norman er et globalt selskap - "spesielt globalt i Europa", ifølge Fosli... Og, fremdeles ifølge Fosli, ser fremtiden lys ut for sikkerhetsselskapet. Analysebyrået Gartner Group spår en åttedobling av bedrifters IT-budsjett med tanke på sikkerhet i løpet av de neste tre årene.

Fosli har nå delt selskapet inn i ulike forretningsstrategier, som etter hvert muligens blir ulike datterselskaper. Det første området er viruskontroll. Virusene blir flere og flere, og gjør også større skader enn tidligere. Målet er, ifølge Fosli, å bli blant de fem største selskapene i verden på viruskontroll.

Det andre området er risikoanalyse ved nye innkjøp. Fosli opplyste på en pressepresentasjon nylig at 70 prosent av all datakriminalitet foregår etter Olsenbanden-metoden - det vil si at datamaskiner og annet utstyr rett og slett blir stjålet. Og sensitive opplysninger kan dermed lett havne i gale hender.

Men det finnes programvare for å bøte på problemet med tyveri av PC-en. Maskiner kan for eksempel "låses" ved hjelp av en såkalt iKey, et smartkort, eller et fingeravtrykk.

En iKey funker på de aller fleste PC-er, og koster ikke mer enn en tusenlapp. Man setter den inn i diskkontroll-delen av PC-en og tar den ut når man forlater maskinen.

Norman satser også på datagjenvinning- og datasletting, gjennom datterselskapet Ibas på Kongsvinger. Ibas har nå rundt 40 prosent av den europeiske markedsandelen for datagjenvinning og rekonstruksjon, og datasletting.

Til nå har Norman for det meste hatt bedriftskunder, men de ser også potensielle kunder i privatmarkedet. Spesielt med tanke på innføringen av ADSL. - Når folk flest får en fast IP-adresse på et bredbåndsnett, er det rene julekvelden for hackere. Mange privatpersoner kan dermed være potensielle Norman-kunder, kommenterer Fosli.

Bredbånd åpner sikkerhetshull og Norman vil tilby en sikkerhetspakke.

- Vi har snakket med ulike bredbåndsaktører, og har inngått en avtale med LibertySurf der brukerne i tillegg til å surfe gratis også får en sikkerhetspakke fra oss, sier Fosli som ikke legger skjul på at han synes dette er "et fantastisk tilbud"...

;