RESULTATERFINANS

Om årelating og blodoverføringer

I dag ble et frekt politisk tyveri fullbyrdet i Stortinget uten at oppmerksomheten har vært stor av den grunn. Du og jeg er begge ofre.

Sigvald Sveinbjørnsson
8. juni 2001 - 17:12
dårlig innemiljø, skolebøker fra 80-tallet, manglende driftsmidler osv.sykehjem som "tilbyr" gjenbruk av bleier, ektemenn som 24 timer i døgnet har omsorg for sine pleietrengende kone men knapt får noe hjelp fra staten for innsatsen, manglende stell på institusjoner osv




Og imens løper norske politikere fra mikrofon til mikrofon rundt om på Stortinget og synliggjør for all verden at de ennå ikke har forstått at landets største problem faktisk ikke er offentlig fattigdom, men offentlig feildisponering.





Så til tyveriet: Det startet med sentrumskameratene som sammen med Arbeiderpartiet fant ut at man kunne bruke noen milliarder på det norske næringslivet. Arbeiderpartiet har foreslått dette siden 1981. Nå fikk de det til. For å skaffe til veie statens andel, som ikke er en lett jobb, justerte man avskrivningsreglene til næringslivet. Enkelt sagt innebar budsjettforliket at fastlandsindustrien skulle spytte over to milliarder kroner inn i statskassa. Disse pengene kan de nå få tilbake, men da som aksjekapital eller lån fra et selskap eid av den norske stat. For Arbeiderpartiets Kjell Opseth greide, ikke uventet, å manøvrere det halvstatlige fondet inn i armene på SND og SIVA...

Staten har med andre ord tatt - via justeringer i avskrivningsregler - penger fra næringslivet som igjen skal sprøytes inn i næringslivet etter å ha vært akkumulert gjennom det byråkratiske system.

Det påstår jeg er tyveri. Det er penger som tas fra deg og meg - mange av oss unge nordmenn som har lenge igjen til pensjonen, og som ønsker noenlunde samme velferd som det våre foreldre har fått.

Nå havner enda mer privat kapital på statens hender gjennom en økonomisk årelating som politisk forsvares med en derpåfølgende blodoverføring.

Det er betimelig å reise et spørsmål som sikkert av noen vil betraktes som naivt: Hva i all verden skal staten med alle disse aksjene? Er det bra at det er staten som er landets største kapitaleier?

Svaret er ja, hvis kapitaleieren er flink, det vil si krever bra avkastning og gjør noe med det dersom den ikke blir det. Jeg er, i likhet med investoren Øystein Spray Spetalen, av den oppfatning at den norske stat på ingen måte har vist seg som en god forvalter av kapitalen. Vi burde vært flinkere. For når kapitaleieren, slik staten i dag fremstår, er mer interessert i å kontrollere enn å forvalte på en fornuftig måte, så er det et problem. Det er faktisk et stort problem for et lite land som iherdig forsøker å gjøre seg mer spiselig i en stadig mer globalisert verden.

For en må ikke glemme at det like mye er utenlandske penger som norske som driver dette landet. Forsvinner disse pengene fra norske verdipapir eller andre investeringer så er vi ille ute. Da er mine og dine pensjonsutbetalinger ille ute. Da er dine og mine barn ille ute. Da er din og min arbeidsgiver ille ute. Da er din og min huseier ille ute. Og da er din og min bank ille ute.

Ikke engang Kjell Opseth eller Grete Knudsen kan trøste oss da.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra