Om mobilt fulgekvitter og kvitrende ringelyder

I Finland har 20.000 mobilbrukere lastet ned forskjellige former for fuglekvitter til sine mobiltelefoner. Og i Danmark har fuglene begynt å herme etter ringelyder.

Fugleelsker-organisasjonen Birdlife Finland lanserte i forrige uke fuglesanger som kan lastes ned på mobiltelefoner. Hittil har 20.000 mobiltelefonbrukere lastet ned forskjellige former for fuglekvitter.

Nyhetsbyråene NTB og Reuters melder om at den mest populære sangfuglen så langt er en fink, mens den sterkeste utfordreren er en nylig innfløyet nattergal som haler innpå i et forrykkende tempo.

Og ikke nok med dette: Fuglene skal visstnok også elske ringelydene - de vanlige digitale ringelydene som 'pryder' de fleste mobiltelefoner. I går skrev Nettavisen at påvirkningen fra mobiltelefonene er så intens at fuglene har begynt å herme etter ringetonene.

Det var nyhetstjenesten Ananova som først skrev historien om at en ansatt hos teleanalytikeren John Strand oppdaget at en av fuglene som holder til i hans bakgård hermer etter mobiltelefonen, i steden for å synge sin vante svalesang.

Ornitologer lar seg ikke vippe av pinnen over at fuglene bytter sitt eget kvitter med ringetonene fra mobiltelefoner.Det er vanlig at fuglene tar etter den lyden de hører.

En ornitolog sier til nyhetstjenesten at det trolig er stærer som hermer etter mobiltelefoner. De er intelligente og har anlegg for å imitere ringelyder, mener han.

Til toppen