– Om noen dager er Dell solgt

Positivt fra pågående forhandlinger med Microsoft og andre interessenter.

– Om noen dager er Dell solgt
Som verdens 60. rikeste mann var Michael Dell (t.h) selvskreven som deltaker på Verdens økonomiske forum i januar i år. Det er ikke oppgitt hvem samtalepartneren er. Bilde: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images / All Over Press

Forhandlinger om framtiden til Dell, verdens tredje største pc-leverandør, fortsatte i helgen. I en oppdatering søndag kveld skriver Wall Street Journal at en avtale kan være klar innen få dager.

Hensikten med forhandlingene er å selge Dell til et konsortium ledet av gründer Michael Dell og investeringsfondet Silver Lake, og ta selskapet av børs. Microsoft deltar i forhandlingene, og skal være villig til å bidra med minst 2 milliarder dollar.

Søndag kveld var pris fortsatt et tema. Fredag steg Dell-aksjen med ytterligere over 4 prosent til 13,75 dollar. Det gir selskapet en markedsverdi på 23,9 milliarder dollar, mot 18,9 milliarder dollar 14. januar, da forhandlingene ble kjent.

Stalltipset til Financial Times er at tilbudet til dagens aksjonærer blir på minst 14 dollar per aksje, slik at transaksjonen verdsettes til minst i overkant av 24 milliarder dollar.

Michael Dell eier i dag 16 prosent av Dell-aksjene. Han skal være beredt på å stille med ytterligere 500 millioner til 1 milliard dollar av egne midler, ifølge Bloomberg som anslår hans personlige formue til 14,5 milliarder dollar.

Fire investeringsbanker – Barclays, Credit Suisse, Royal Bank of Canada og Bank of America – skal stå klare med tilsagn om lån på opptil 15 milliarder dollar. Det som ikke dekkes av Michael Dell, Microsoft eller bankene, vil dekkes av Silver Lake.

Et vanskelig punkt i forhandlingene skal være Dells forhold til Microsoft, og hvor stor innflytelse Microsoft skal ha i forhold til Dell. Microsoft er en viktig leverandør til Dell, og kan være interessert i legge føringer på Dells muligheter til å engasjere seg i andre plattformer enn Windows. Kildene til Wall Street Journal bekrefter at så er tilfelle.

De siste regnskapstallene tyder på at Dell opplevde pc-krisen tidligere enn konkurrentene, og nå er på vei opp igjen. Selskapet har det siste året satset på å bygge ut en større satsing innen tjenester og programvare, og har samtidig lykkes i å øke omsetningen av servere og lagring til bedriftsmarkedet, to markeder der de nærmeste konkurrentene sliter.

På den andre siden er velmaktsdagene med markedsverdi over 100 milliarder dollar et fjernt minne, og man må tilbake til høsten 2008 for å sinne spor av aksjekurs over 20 dollar. Lavmålet er fra februar 2009 med en kurs på 8,53 dollar. Siden 31. oktober i fjor har aksjen økt jevnt, fra 9,24 dollar.

    Les også:

Les mer om: