BEDRIFTSTEKNOLOGI

Omfattende atlas med noen små glipp

Forrige gang digi.no testet Microsofts verdensatlas, ble Sarpsborg satt under vann. I 99-utgaven kan sarpingene gå noenlunde tørrskodd samtidig som informasjonen ellers i atlaset er blitt mye mer omfattende. Men feilfritt er det fortsatt ikke.

Eirik Rossen
9. nov. 1998 - 16:21

Microsoft Encarta Virtual Globe 99 er et svært omfattende oppslagsverk for deg som ønsker se verden i kartform.

Som de fleste andre atlas, inneholder Microsofts atlas i tillegg til flere typer geografiske kart, også omtrent 300 kart med statistiske sammenlikninger av verdens nasjoner. Dette inkluderer alt fra fødsels- og dødsrater til mengden petroleum hvert land eksporterer.

Oslofjorden i Encarta 99. <i>Skjermbilde:  Digi.no</i>
Oslofjorden i Encarta 99. Skjermbilde:  Digi.no

For hvert land er det også inkludert informasjonssider som inneholder tekst, bilder, lydfiler og noen få videoer som beskriver landet nærmere. Dette inkluderer bilder av kjente steder og av deler av faunaen, samt mer detaljert informasjon om samfunnet og de geografiske områdene. For de fleste landene har Microsoft også egne websider med oppdatert informasjon. Websiden for Norge inneholdt først og fremst lenker til turistinformasjon, reiseforslag og mer statistikk.

Det vanlige geografiske kartene som viser byer, fjell og vann, er også blitt mye mer omfattende. Totalt skal kartene inneholde omtrent 260.000 stedsnavn. Man kan zoome seg inn på et ganske finkornet nivå, slik at små steder som Spilltårn ved Namsos, Buøy ved Stavanger og Tomasjordnes ved Tromsø blir synlige. En del steder ligger navnene for tett til at alle er synlige, selv på kartet med høyest oppløsning. Disse må man søke etter i søkeverktøyet for å få fram. Ett eksempel er Madla ved Stavanger.

Bykart over Oslo i Encarta 99. <i>Skjermbilde:  Digi.no</i>
Bykart over Oslo i Encarta 99. Skjermbilde:  Digi.no

For 123 av de største byene, inkludert Oslo, er det inkludert forholdsvis detaljerte bykart. Her kan man se navnene på hovedtrafikkårene og en del av bydelen, og de mest kjente severdighetene er gjerne avmerket. Det er i hvert fall tilstrekkelig til å skissere en ferietur.

Å navigere seg rundt på kartet er enkelt. Man flytter muspekeren til et egnet sted, holder venstre mustast nede og drar med seg kartet i den retning man måtte ønske. Ved hjelp av søkeverktøyet får man en liste over alternative steder med stedsnavn som er det samme som, eller likner, på søkeordet. I tillegg til stedsnavnene får man informasjon om hvor det aktuelle stedet befinner seg i verden.

Men kartet er ikke helt feilfritt. Noen steder ser forholdene mellom landmasser og vann noe forvirrende ut, det er en del stavefeil, og som tidligere mossing reagerte jeg på at Jeløya ble kalt Jel Island i teksten om Oslofjorden. Men atlaset er jo på engelsk, så noen omskrivninger og oversettelser må man nok regne med. På kartet av jorden om natten ser det fortsatt ut som alle nord for Trondheim har lyset av (Jon Michelet klaget over dette forrige gang), men heller ikke amerikanske Alaska ser videre bebodd ut om natten, så man kan vel ikke skylde på diskriminering.

Microsoft Encarta Virtual Globe 99 er et omfattende verdensatlas hvor informasjonen er raskt tilgjengelig og ofte illustrert ved hjelp av multimedia. Noen små feil her og der må brukeren være forberedt på, men ellers synes vi at atlaset er et utmerket produkt.

Prisen for atlaset , som leveres på to CD-ROM-plater, ventes å bli omtrent 600 kroner. Men selv om Microsoft tidligere i høst sa at produktet skulle komme på markedet i Norge i begynnelsen av oktober, ser det ikke ut til at det er nådd ut til forhandlerne ennå.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.