Omfattende Flash-nyheter i vente

Macromedia retter nå skytset mot blant annet Microsoft og Apple med kommende videostreaming-funksjonalitet i Flash.

Macromedia retter nå skytset mot blant annet Microsoft og Apple med kommende videostreaming-funksjonalitet i Flash.

Macromedias sjefarkitekt for programvare, Kevin Lynch, fortalte i en tale under Flashforward2005-konferansen, som denne uken arrangeres i San Francisco, om nyheter knyttet til den kommende Flash Player 8 - med kodenavnet Maelstrom, og om utviklerverktøyet med kodenavnet 8Ball. I tillegg skisserte han planene for FlashCast, et system som nå er under utvikling, og som skal hjelpe mobiloperatører å tilby en rekke forskjellige Flash-baserte applikasjoner. FlashCast skal være en container for applikasjoner bygget i Flash Lite, Macromedias nedskalerte Flash-versjon for små enheter.

Dette skriver News.com.

Til forsamlingen sa Lynch at Flash 8 vil bli den største Flash-oppdateringen noen sinne. Ytelsen skal være dramatisk forbedret, det samme gjelder de utvalget av grafiske uttrykksmulighet. Dessuten skal gjengivelseskvaliteten av video og tekst være langt bedre-

Andre kommende nyheter inkluderer endringer i grensesnittet, som skal gjøre det enklere å designere å benytte Flash sammen med annen programvare fra Macromedia, for eksempel Dreamweaver, og flere visuelle effekter.

De nye videomulighetene anses som et signal fra selskapet om at det ønsker å konkurrere med leverandører som Microsoft, Apple og RealNetworks om systemer for videostreaming.

Ifølge News.com viste Macromedia en presentasjon hvor det ble lagt vekt på at brukerne med den kommende Flash-løsningen vil slippe å måtte fortelle om hvilken båndbredde de har tilgang til, eller hvilken avspiller som skal benyttes for å spille av videosnuttene.

Blant egenskapene til det kommende designverktøyet for Flash 8, 8Ball, skal være muligheten til å se hvordan Flash-animasjoner vil ta seg ut på mobiltelefoner, uten å måtte laste opp arbeidet til en mobiltelefon for å teste det. Verktøy skal være tett integrert med Dreamweaver og ha svært mye felles kode.

Utviklerverktøyet skal la tegnede objekter beholde integriteten også når de blir dekket til. I tillegg gis det støtte for blant annet avskrådde streker. De nåværende utgavene støtter bare streker som er avrundet. Streker med graderte farger skal også være støttet.

I forbindelse med talen til Lynch ble Stanford-professoren Larry Lessig presentert. Han tok til orde for at Flash-designere bør gjøre kildekoden til Flash-applikasjonene offentlig tilgjengelig, på samme måten som HTML-taggene er tilgjengelige på en vanlig webside. Lessig mener at fri utveksling av kildekoden vil være med på å gjøre teknologien allestedsnærværende.

Det var nok ikke først gang Macromedia hørte om dette, for ifølge News.com viste Lynch fram en ny knapp i programvaren som Flash-designere kan benytte for automatisk å gjøre kilden til deres applikasjoner tilgjengelig for alle.

Til toppen