Omfattende oppgradering av Mac-programvare

Apple lanserte tirsdag nye utgaver av mange programvareprodukter, de fleste samlet i pakkene iLife '05 og iWork '05.

Apple lanserte tirsdag nye utgaver av mange programvareprodukter, de fleste samlet i pakkene iLife '05 og iWork '05.

Apple lanserte i går en nye utgave av produktivitetspakken AppleWorks, under navnet iWork '05. Pakken inkluderer det nye tekstbehandlingsprogrammet Pages, samt en oppgradert utgave av presentasjonsprogrammet Keynote. Programmene skal være sømløst integrert i iWork '05, som inkluderer nye temaer og maler som skal gjøre det enklere å lage godt innhold på kort tid

Pages er et verktøy for å lage brev, nyhetsbrev, rapporter, brosjyrer og oppsummeringer med typografiske elementer som flere spalter, fotnoter, innholdsfortegnelser og stilarter. Det har dynamisk teksttilpasning og justering som gjør at brukerne fritt kan flytte tekst, grafikk, bilder, tabeller og oversikter. En integrert iLife medieleser lar brukerne dra og slippe bilder fra iPhoto inn i dokumenter.

Presentasjonsprogrammet Keynote 2 byr blant annet på stillbildeanimasjon for å synkronisere bevegelsen av flere objekter og filmatisk, animert tekst i sanntid. iLife-medialeseren skal gjøre de enklere å legge inn bilder, film og musikk direkte i presentasjonene, mens maskeringsfunksjonen skal gjøre det enklere å få til perfekte beskjæringer av bilder.

Under en presentasjon kan brukeren benytte en egen skjerm for så se kommende skjermbilder og notater.

iWork '05 støtter import av filer fra AppleWorks, import fra og eksport til Microsoft Word og PowerPoint, samt vanlige formater som PDF, Adobe Photoshop, TIFF, JPEG og QuickTime. Keynote 2 kan også eksportere presentasjoner til Macromedia Flash.

iWork '05 blir tilgjengelig i Norge den 29. januar til 699 kroner. Den krever Mac OS X 10.3.6 og 500 MHz G3-prosessor eller bedre.

iLife '05

Apple lanserte i går også en iLife '05, en større oppgradering til selskapets programpakke for en "digital livsstil". Denne inneholder primært nye versjoner av fotoverktøyet iPhoto, videoredigeringsverktøyet iMovie, DVD-komponeringsprogrammet iDVD og den lydprogrammet GarageBand.

Nytt i iPhoto 5 er et redigeringsverktøy som gjør at man kan forbedre bilder uten å forlate iPhoto. Det inkluderer kontroller for eksponering, svart/hvitt-punkter, metning, tone, temperatur og skarphet, samtidig som man ser et histogram. Programmet støtter nå ukomprimerte RAW-bilder overalt i programmet, et format som ofte brukes av profesjonelle fotograder.

iPhoto 5 inkluderer en ny slideshowfunksjon som gjør det mulig å legge til effekter, overganger og varighet for hvert enkelt bilde. Brukere av programmet tilbys også innbundne eller heftede fotobøker med startpris på 36 kroner. Disse kan baseres på layouter, alle med tosidig trykk. Apple har også kutte prisen på enkeltbilder med 50 øre.

Det oppgraderte videoredigeringsproduktet iMovie HD har som navnet antyder støtter for høyoppløst video (HDV). Programmet inkluderer også en funksjon som kalles Magic iMovie, som skal gjøre det enklere å redigere opptak med separate klipp, titler, overganger og musikk. iMovie HD importerer video fra HDV og vanlige DV-kameraer, i tillegg til alle videokameraer som produserer MPEG-4-video.

iDVD har nå 15 nye temaer som kan vise film eller bilder i bevegelse over DVD-menyen. Inkludert er også funksjonen OneStep DVD, som lar brukerne lage DVD-er ved å plugge inn et DV-kamera og klikke én gang. Programmet støtter Apple SuperDrive og alle enkeltsidige DVD-formater.

Nye GarageBand 2 byr på 8-spors innspilling, samt korrigering av pitch og timing for raskt korrigeringen av ikke-perfekte spor. Programmet kan vise og redigere noter i sanntid. Apple har også publisert en ny Jam Pack til GarageBand, Symphony Orchestra, til 899 kroner.

I tillegg inkluderer iLife '05 den nyeste utgaven av iTunes, versjon 4.7.1.

Også iLife '05 vil bli tilgjengelig den 29. januar til en pris på 699 kroner. Programmet vil være inkludert i prisen på alle nye Mac-er. Brukere som vil utnytte programvaren fullt ut, må ha en 1 GHz G4-prosessor eller bedre, samt minst 512 MB minne, i tillegg til Mac OS X v10.3.6.

Det siste av produktene Apple lanserte i går, er det mer avanserte videoredigeringsprogrammet Final Cut Express HD. Dette bringer med seg funksjonaliteten fra Final Cut Express til brukere som vil redigere og produsere høyoppløselig video. Sina Tamaddon, en talsperson for Apple, sier i en pressemelding at 2005 er året da High Definition Video kommer til å ta av.

Final Cut Express HD nå med Soundtrack, Apples musikkprogram som skal gjøre det enkelt å komponere musikk til film, også for dem som ikke behersker noe instrument. Programmet inkluderer mer enn 4000 instrumentlooper og lydeffekter for fri bruk. Soundtrack brukerne se filmen mens de komponerer, fikser tempo og toneart automatisk, og sørger for sanntids arrangement og miks. Soundtrack støtter også Final Cut Express HDs lydmarkører, for perfekt synkronisering av lyd og bilde.

iMovie-prosjekter kan importeres direkte i Final Cut Express HD med alle effekter, overganger og lydnivåer intakt. iMovie-brukere kan da nyttegjøre seg funksjonene i Final Cut Express HD til å forbedre sine filmer med enda mer kraftfulle effekter, flere lag med video, dynamisk tekst/grafikk og egen musikk.

Det endelige prosjektet kan overføres tilbake til en DV- eller HDV-enhet for direkte avspilling, lagres som en QuickTime-film eller eksporteres til iDVD eller DVD Studio Pro.

Final Cut Express HD vil være tilgjengelig i februar til 2690 kroner. Eksisterende brukere av Final Cut Express kan oppgradere til HD-utgaven for 899 kroner.

Til toppen