Omfattende Python-redesign snart fullført

Mye vil endres med versjon 3.0 av skriptspråket Python. Overgangen bør forberedes nå.

Omfattende Python-redesign snart fullført

Mye vil endres med versjon 3.0 av skriptspråket Python. Overgangen bør forberedes nå.

Skriptspråket Python står ved et veiskille. For bedre å kunne møte morgendagen, vil den kommende versjon 3.0 av språket gi slipp på deler av fortiden, noe som kan føre til at en del av programmer slutter å fungere.

Da digi.no skrev om dette temaet i november i fjor, var planen at Python 3.0 skulle utgis i august år. Ifølge den nyeste tidsplanen vil Python 3.0 komme i år, men noe nøyaktig tidspunkt er ikke oppgitt.

I forrige uke kom Python Software Foundation derimot med versjon 2.6 av Python. Denne utgaven skulle opprinnelig ha blitt klar i våres. Hensikten med denne utgaven er å forberede utviklere på de store endringene i versjon 3.0.

Nå vil ikke nødvendigvis alle endringene i versjon 3.0 bryte kompatibiliten. I en del tilfeller, der hvor nye egenskaper ikke ødelegger for eksisterende kode, har egenskapene også blitt inkludert i versjon 2.6.

Python 3.0 har en rekke nye, innebygde funksjoner. I tillegg er semantikken til enkelte eksisterende, innebygde funksjoner blitt endret. De ny helt funksjonene har blitt inkludert i Python 2.6, mens innebygde funksjoner med ny semantikk er gjort tilgjengelige i modulen «future_builtins».

Med Python 2.6 kan utviklere se hvilke deler av eksisterende kode som har blitt fjernet i Python 3.0 ved å legge til kommandolinje-parameteren «-3». Da vil Python komme med advarsler om de eventuelle deler av koden som kjøres, ikke vil støttes med Python 3.0.

I standardbibliotektet til Python 2.6 er det blitt lagt til enkelte nye, viktige pakker, blant annet moduler for multiprosessering og JSON (JavaScript Object Notation).

I tillegg skal minst 612 ulike feil ha blitt rettet mellom versjon 2.5 og 2.6.

En omfattende oversikt over nyhetene i Python 2.6 finnes på denne siden.

    Les også:

Til toppen