Tegning av ISS slik den vil se ut den 30. mai 2013. Da vil tre ulike romfartøyet (Soyuz 35, Soyuz 34 og Progress 50) være fortøyd i romstasjonen.
Tegning av ISS slik den vil se ut den 30. mai 2013. Da vil tre ulike romfartøyet (Soyuz 35, Soyuz 34 og Progress 50) være fortøyd i romstasjonen. (Bilde: NASA)

Omfavnes av både Google og astronauter

Debian klar for både nettskyen og verdensrommet.

For en knapp uke siden ble Debian tilgjengelig i versjon 7.0. Nå er ytterligere et par nyheter klare for den tradisjonsrike Linux-distribusjonen.

Den morsomste av de to nyhetene er at United Space Alliance har byttet ut operativsystemet til pc-ene ombord i romstasjonen ISS (International Space Station) med Debian 6. Det skal dreie seg flere dusin med bærbare pc-er som fram til nå har vært utstyrt med Windows XP. Levetiden til det snart 12 år gamle operativsystemet nærmer seg nå slutten, så selv i verdensrommet har nok en snarlig utskifting vært uunngåelig. Den offisielle begrunnelsen er likevel en annen:

– Vi migrerte nøkkelfunksjonalitet fra Windows til Linux fordi vi behøvde et operativsystem som var stabilt og pålitelig – ett som kunne gi intern kontroll, slik at dersom vi har behov for å patche, justere eller tilpasse, så kan vi gjøre det, sier Keith Chuvala i United Space Alliance om avgjørelsen til å bytte til et Linux-basert system. Uttalelsen er gjengitt av Linux Foundation, som har stått for opplæringen.

Ifølge ExtremeTech er de aktuelle maskinene tilknyttet romstasjonens Operations Local Area Network (OpsLAN), som brukes i forbindelse med de daglige aktivitetene astronautene ombord i romstasjonen.

Også NASAs Robonaut 2, en menneskelignende robot som er tatt i bruk ombord i ISS, har et Linux-basert operativsystem. Roboten skal brukes til oppgaver som er for farlige eller for trivielle for astronautene ombord.

Robonaut 2 under testing ombord i ISS i februar 2013.
Robonaut 2 under testing ombord i ISS i februar 2013. Bilde: NASA

En live videooverføring fra ISS er tilgjengelig her.

Google

I går ble det også kjent at Google har gjort Debian til standard operativsystem i Google Compute Engine, selskapets tjeneste for kjøring av virtuelle Linux-maskiner i selskapets infrastruktur. Tidligere var CentOS standard operativsystem. Både versjon 6 og 7 av Debian støttes. Google har også opprettet et speil av pakkebrønnen til Debian for å spare båndbredde.

    Les også:

Til toppen