BEDRIFTSTEKNOLOGI

Omfavnes av både Google og astronauter

Debian klar for både nettskyen og verdensrommet.

Tegning av ISS slik den vil se ut den 30. mai 2013. Da vil tre ulike romfartøyet (Soyuz 35, Soyuz 34 og Progress 50) være fortøyd i romstasjonen.
Tegning av ISS slik den vil se ut den 30. mai 2013. Da vil tre ulike romfartøyet (Soyuz 35, Soyuz 34 og Progress 50) være fortøyd i romstasjonen. Bilde: NASA
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. mai 2013 - 12:22

For en knapp uke siden ble Debian tilgjengelig i versjon 7.0. Nå er ytterligere et par nyheter klare for den tradisjonsrike Linux-distribusjonen.

Den morsomste av de to nyhetene er at United Space Alliance har byttet ut operativsystemet til pc-ene ombord i romstasjonen ISS (International Space Station) med Debian 6. Det skal dreie seg flere dusin med bærbare pc-er som fram til nå har vært utstyrt med Windows XP. Levetiden til det snart 12 år gamle operativsystemet nærmer seg nå slutten, så selv i verdensrommet har nok en snarlig utskifting vært uunngåelig. Den offisielle begrunnelsen er likevel en annen:

– Vi migrerte nøkkelfunksjonalitet fra Windows til Linux fordi vi behøvde et operativsystem som var stabilt og pålitelig – ett som kunne gi intern kontroll, slik at dersom vi har behov for å patche, justere eller tilpasse, så kan vi gjøre det, sier Keith Chuvala i United Space Alliance om avgjørelsen til å bytte til et Linux-basert system. Uttalelsen er gjengitt av Linux Foundation, som har stått for opplæringen.

Ifølge ExtremeTech er de aktuelle maskinene tilknyttet romstasjonens Operations Local Area Network (OpsLAN), som brukes i forbindelse med de daglige aktivitetene astronautene ombord i romstasjonen.

Også NASAs Robonaut 2, en menneskelignende robot som er tatt i bruk ombord i ISS, har et Linux-basert operativsystem. Roboten skal brukes til oppgaver som er for farlige eller for trivielle for astronautene ombord.

Robonaut 2 under testing ombord i ISS i februar 2013. <i>Bilde: NASA</i>
Robonaut 2 under testing ombord i ISS i februar 2013. Bilde: NASA

En live videooverføring fra ISS er tilgjengelig her.

Google

I går ble det også kjent at Google har gjort Debian til standard operativsystem i Google Compute Engine, selskapets tjeneste for kjøring av virtuelle Linux-maskiner i selskapets infrastruktur. Tidligere var CentOS standard operativsystem. Både versjon 6 og 7 av Debian støttes. Google har også opprettet et speil av pakkebrønnen til Debian for å spare båndbredde.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.