BEDRIFTSTEKNOLOGI

OmniTree: Hurtigvoksende webindeks

Det finnes alternativer til å bruke store søkemotorer. Norske OmniTree vil jobbe for å bli på størrelse med de etablerte nettkatalogene innen et år.

27. jan. 1998 - 11:45

OmniTree er en norskutviklet databaseløsning for Internett. Den startet opp som en ren indeksert katalog for maskinvare. Tanken var at det skulle være unødvendig å bruke flere timer på å lete seg frem til et spesifikke datatekniske produkter i de store søkemotorene. I dag inneholder databasen mer enn 62.000 linker til ulike nettsteder.

I løpet av et par måneder skal dagens OmniTree-løsning erstattes av OmniTree 2. Dette vil være en indekskatalog som tar i bruk det beste fra dagens OmniTree, samt et kvalitetssikringsverktøy for linker og adresser.

- Den nye løsningen vil være mye kjappere fordi den er mer automatisert, forteller internettsjef Ellen S. Elstad til digi.no.

Forskjellen på Omnitree og andre konkurrerende kataloger, som for eksempel Kvasir eller Yahoo, er først og fremst den daglige oppdateringen av alle pekerne som finnes i databasen. Brutte lenker blir gjenopprettet eller tatt bort og en agent nøster seg gjennom trestrukturene hver 24. time. Alle innkommende sider sjekkes manuelt før de legges inn i basen.

- Dette er mye arbeid, men med den nye løsningen, vil det bli mindre å gjøre enn det er i dag, sier Elstad.

Etterhvert har databasen vokst fra bare å inneholde teknisk informasjon til også å omfatte pekere videre til både shopping og nyhetsmagasiner. Oppbyggingen av for eksempel nettbutikkpekerne gjøres i en "egen" trestruktur. Dette fører til at treet som inneholder maskinvare ikke berøres av at selve databasen bygges ytterligere ut. Cirka 1500 personer er innom daglig for å foreta et maskinvaresøk via OmniTree.

Tjenesten ble lagt ut 9. juni 1997. Flesteparten av brukerne kommer fra USA, og hele katalogtjenesten er indeksert på engelsk. Indeksen finansieres via reklame og annonsebannere på de utallige undersidene i trestrukturen.

I katalogen lenker OmniTree deg rett til den aktuelle websiden for det spesifikke produktet du leter etter, i stedet for å gå om leverandørens forside. Konkurrerende kataloger har en gjennomført strategi på å lenke til kundenes øverste sider. Dette er fornuftig når du etter å ha søkt i katalogen endelig finner det spesifikke grafikkortet du mangler. Alle linkene har i tillegg landskoder, slik at det er fort gjort å sjekke om de sender varer til Norge.

- Dette sjekker vi meget grundig, og av og til må vi bruke telefonen, sier Elstad. Hun legger til at spesielt amerikanere har en tendens til å glemme at det også finnes andre nasjonaliteter på nettet...

Selve databaseløsningen er bygget opp fra bunnen av, noe som har skjedd nærmest på maskinkodenivå. OmniTree har utviklet løsningen i Delphi som en klient-tjener løsning. Java er foreløpig for tregt for systemet, men er under uttesting nå.

Databasen er konstruert slik at det ikke skal være noe tak for maksimum antall linker.

- Dette er det umulig å si noe sikkert om før vi er oppe i et par millioner pekere, men jeg tror ikke vi vil få noe problem, sier Ellen S. Elstad. Agentene som daglig oppdaterer lenkene, kan startes i et stadig større antall. Den dagen databasen inneholder én million pekere, kan 2000 agenter arbeide samtidig.

- Dette vil bare bli et spørsmål om linjekapasitet, forteller Elstad. I dag har selskapet en linje på 512 K.

Litt frem i tid skal filtrene som i dag brukes under indekseringen av OmniTree-katalogen også brukes som enkeltstående produkter.

- Et nettleserprogram på kundens datamaskin kan inneholde et filter fra OmniTree som vil sørge for filtrert tilgang til Internett, forklarer Elstad. I OmniTree 2 er Internett Explorer bygget inn i løsningen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra