Omsetningen øker, tapene krymper i Opera

2002-regnskapet for Opera viser en sterk forbedring. Selskapets avtale med Sony Ericsson om mobilen P800 viser hva Opera håper på.

2002-regnskapet for Opera viser en sterk forbedring. Selskapets avtale med Sony Ericsson om mobilen P800 viser hva Opera håper på.

Opera offentliggjorde i går kveld en avtale med Sony Ericsson om bruken av den norske nettleseren på den nye supertelefonen.

Opera inngikk i 2000 en avtale med Ericsson, men skjermtelefonen som skulle bruke den norske nettleseren kom aldri i salg. Slik går det ikke denne gangen – P800 er allerede i salg. Fra neste uke vil eksisterende og nye eiere av P800 kunne laste ned den nye nettleseren gratis. Hva Opera får for hver nettleser vil ikke selskapet ut med.

Avtalen kommer ikke som lyn fra klar himmel. Opera har lenge demonstrert sin nye Opera 7 på tidlige versjoner av P800. For med ny teknologi i 7.0-versjonen, klarer Opera å stable om en vanlig nettside og krympe bildene slik at siden kan leses på mobiltelefon-skjermen.

Avtalen med Sony Ericsson viser hva Opera nå satser mest på.

- I løpet av 2004 vil telefoner med store skjermer som P800 bli massemarkedsvare, noe som åpner en mulighet for oss, sier Christian Jebsen, finansdirektør i Opera, til digi.no.

På spørsmål fra digi.no oppgir Jebsen de foreløpige 2002-regnskapstallene. De viser en markant bedring fra 2001, selv om det fremdeles er langt igjen til et pluss.

I 2001 omsatte selskapet for 27,7 millioner kroner og fikk et resultat før skatt -38,3 millioner kroner.

- Foreløpig tall for 2002 viser en omsetning 50-52 millioner kroner og et resultat før skatt på minus 22 millioner, forteller Jebsen til digi.no.

Jebsen forteller at Opera arbeider mot et nullresultat i år og et solid overskudd i 2004. Men da må selskapet få avtaler om å bli med i mange telefoner og fra de større mobiltelefonprodusentene. For Sony Ericsson har tapt terreng de siste årene.

Jebsen innrømmer at det er Nokia som er målet. Den finske giganten kjenner Opera godt – den norske nettleseren ligger i selskapets lommedata/mobiltelefon Communicator. På spørsmål om Opera forhandler med Nokia om andre telefoner, gir Jebsen trolig et hint:

- Vi har ingen offisielle avtaler med andre Nokia-telefoner enn Communicator, sier Jebsen til digi.no.

Til toppen