Omsetningssvikt i Intel - kutter 5.000 jobber

Svak utvikling i PC-markedet sprer seg nå som ild i tørt gress i andre deler av teknologimarkedet: For tredje kvartal på rad måtte Intel torsdag kveld, norsk tid, varsle om at resultatene ikke blir like solide som markedet har ventet seg.

Når Intel nyser, blir hele databransjen forkjølet, heter det.

Nå er det grunn til å kle godt på seg igjen, for heller ikke Intel ser ut til å slippe unna den gryende influensaen i USAs økonomi.

Verdens største mikroprosessorprodusent varslet torsdag markedet om at første kvartal ser ut til å havne 25 prosent under omsetningsnivået på 8,7 milliarder dollar som ble nådd i fjerde kvartal. Selskapet spådde i midten av januar at salget ville falle med omlag 15 prosent. Intels bruttomargin i perioden ventes å være rundt 51 prosent av omsetningen, ned fra tidligere anslag på omlag 58 prosent, opplyser selskapet.

Ifølge Wall Street Journal Interactive Edition hjelper det ikke at Intels brikker er å finne i nesten alt av det som finnes av PC-er, mobiltelefoner og ymse nettverksutstyr og datamaskiner som driver nettsteder rundt om i verden. Når økonomien stagnerer på de fleste områder, må det til slutt også ramme en storhet som Intel.

Nå forventes det at selskapet i løpet av de kommende ni månedene kvitter seg med omlag 5.000 av sine totalt 90.000 ansatte. Selskapet understreker imidlertid at ingen oppsigelser planlegges gjennomført - en eventuell nedbemanning skal skje på kontrollert og frivillig vis.

Det er vel tre år siden Intel sist reduserte arbeidsstokken. I 1998 ble 3000 årsverk skåret vekk.

Men til tross for press på å kutte kostnader; Intel gir ikke opp planene om å investere 7,5 milliarder dollar (bare i år) på å bygge nye fabrikkanlegg. Selskapet har dessuten valgt å kutte ned forskningsbudsjettet helt marginalt - fra 4,3 milliarder til 4,2 milliarder dollar.

Til toppen