BEDRIFTSTEKNOLOGI

Omsetningssvikt i Intel - kutter 5.000 jobber

Svak utvikling i PC-markedet sprer seg nå som ild i tørt gress i andre deler av teknologimarkedet: For tredje kvartal på rad måtte Intel torsdag kveld, norsk tid, varsle om at resultatene ikke blir like solide som markedet har ventet seg.

9. mars 2001 - 05:16

Når Intel nyser, blir hele databransjen forkjølet, heter det.

Nå er det grunn til å kle godt på seg igjen, for heller ikke Intel ser ut til å slippe unna den gryende influensaen i USAs økonomi.

Verdens største mikroprosessorprodusent varslet torsdag markedet om at første kvartal ser ut til å havne 25 prosent under omsetningsnivået på 8,7 milliarder dollar som ble nådd i fjerde kvartal. Selskapet spådde i midten av januar at salget ville falle med omlag 15 prosent. Intels bruttomargin i perioden ventes å være rundt 51 prosent av omsetningen, ned fra tidligere anslag på omlag 58 prosent, opplyser selskapet.

Ifølge Wall Street Journal Interactive Edition hjelper det ikke at Intels brikker er å finne i nesten alt av det som finnes av PC-er, mobiltelefoner og ymse nettverksutstyr og datamaskiner som driver nettsteder rundt om i verden. Når økonomien stagnerer på de fleste områder, må det til slutt også ramme en storhet som Intel.

Nå forventes det at selskapet i løpet av de kommende ni månedene kvitter seg med omlag 5.000 av sine totalt 90.000 ansatte. Selskapet understreker imidlertid at ingen oppsigelser planlegges gjennomført - en eventuell nedbemanning skal skje på kontrollert og frivillig vis.

Det er vel tre år siden Intel sist reduserte arbeidsstokken. I 1998 ble 3000 årsverk skåret vekk.

Men til tross for press på å kutte kostnader; Intel gir ikke opp planene om å investere 7,5 milliarder dollar (bare i år) på å bygge nye fabrikkanlegg. Selskapet har dessuten valgt å kutte ned forskningsbudsjettet helt marginalt - fra 4,3 milliarder til 4,2 milliarder dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.