KARRIERE

Omstridt kvinne tar over HP

Meg Whitman annonsert som ny toppsjef i den kriserammede IT-giganten.

Meg Whitman tar over som ny toppsjef i Hewlett Packard etter Leo Apotheker, som fikk sparken denne uken. Whitman er en omstridt leder etter at hun mislykkes i å bli guvernør i California etter å ha brukt over 140 millioner dollar av egne lommer i kampanjen.
Meg Whitman tar over som ny toppsjef i Hewlett Packard etter Leo Apotheker, som fikk sparken denne uken. Whitman er en omstridt leder etter at hun mislykkes i å bli guvernør i California etter å ha brukt over 140 millioner dollar av egne lommer i kampanjen. Bilde: REUTERS/Jose Luis Villegas
23. sep. 2011 - 08:32

Som digi.no meldte i går har styret i Hewlett-Packard tatt drastiske grep i toppen av selskapet.

Det lakk nemlig ut at Leo Apotheker, som har ledet selskapet i bare 11 måneder, blir kastet ut som toppsjef. Meg Whitman, som i ti år ledet eBay, var drømmekandidaten til styret.

Torsdag kveld ble det offisielt. Whitman tar over det kriserammede selskapet, som det siste året har opplevd at aksjekursen er omtrent halvert og som er midt oppe i en stor og omfattende strategisk restrukturering.

– HP gjør en forskjell

– Vi er heldige å ha en av Meg Whitmans kaliber og erfaring som nå blir leder i HP. Vi er ved et kritisk punkt og trenger fornyet lederskap for å lykkes med å implementere vår strategi og for å utnytte markedsmulighetene fremover. Meg er en teknologisk visjonær med en bevist merittliste når det kommer til gjennomføring. Hun er en sterk kommunikator som er kundefokusert med sterke lederegenskaper. I tillegg har Meg, som medlem av styret i HP de siste åtte månedene, en solid forståelse for våre produkter og markeder, sier HPs styreformann Ray Lay i en pressemelding fra selskapet.

Whitman selv sier at hun er beæret og spent på å lede HP.

– Jeg tror HP gjør en forskjell. Det gjør en forskjell til Silicon Valley, California, landet og verden, sier Whitman.

Om den avgåtte Leo Apotheker gir styreleder Lane, på vegne av hele styret, følgende attest:

– Vi har satt svært stor pris på Leos innsats og tjeneste for HP det siste året. Styret mener at jobben som toppsjef i HP nå krever ekstra egenskaper for å lykkes med å gjennomføre selskapets strategi. Whitman har de riktige operasjonelle og kommunikasjonsmessige evner og lederegenskaper for å levere en forbedret gjennomføring og finansielle resultater, uttaler Lane.

Klikk her for å lese avskjedsbrevet til Leo Apotheker.

Fra eBay til politisk fiasko

Whitman har en bred ledelsesbakgrunn fra blant annet konsumentprodukt-sektoren i USA, blant annet direktør i Procter & Gamble. Men i 1998 til 2008 var hun toppsjef i eBay og tok selskapet fra en omsetning på fire millioner dollar til 8 milliarder dollar, noe som gjorde at hun fikk sin status som en teknologisk visjonær leder.

I februar 2009 tok Whitman steget ut i politikken. I et forsøk på å bli republikansk guvernør i California brukte hun over 140 millioner dollar på kampanjen for å få henne valgt. Det funket heller dårlig, og Whitman måtte i november i fjor innse at hun tapte for sittende guvernør Jerry Brown.

Men Whitman hadde nok råd til den dyre kampanjen. Med en formue på 1,3 milliarder dollar er hun den rikeste kvinnen i California.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.