Omstridt Microsoft-forhandler gir opp

En omstridt norsk Microsoft-forhandler er i ferd med å gi seg. Selskapet har koplet ut omverdenen, og Microdialogs kunder frykter for hva som skjer med lisensene de har betalt for.

Microdialog har i lengre tid påstått at de har vært en av de store distributørene av Microsofts programvare. Dermed skal de ha stått for en større del av omsetningen til programvaregiganten i Norge.

Men nå kan dette være over.

Et brev fra selskapet datert 27. juni innebærer dårlige nyheter for kundene til Microdialog. I brevet står det at selskapet etter all sannsynlighet må innstille virksomheten. Grunnen til dette, ifølge brevet, skal være at Microsofts lisensbetingelser er forandret - noe som skulle gjøre det umulig for selskapet å drive forretninger som videreselger av programvaren.

Markedsdirektør Leif Anders Aasen i Microsoft Norge mener dette ikke stemmer med virkeligheten og bare er vikarierende argumenter fra Microdialogs side.

- Vi har ikke hørt om andre selskap som har kommet opp i de samme problemene på grunn av det Microdialog kaller dramatiske endringer fra vår side. Det er tross alt over 1.000 forhandlere av Microsoft i Norge, sier Aasen til digitoday.no.

digitoday.no har gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med Microdialogs ledelse og ansvarlige personer i selskapet. Dette har ikke latt seg gjøre. Ingen av de mange telefonene vi har tatt til selskapet, er blitt besvart.

En telefonsvarer opplyser at "vi kan midlertidig ikke besvare deres telefonhenvendelse". Inntil videre bes alle som vil komme i kontakt med selskapet, sende en faks. Microdialog har heller ikke lenger noen fungerende nettsider,

En av bakmennene i Microdialog, den britiske revisoren og skatteeksperten Derry Frederick Grant-James, ble behørig omtalt i en artikkel i Dagens Næringsliv for ett år siden, og dengang satt i forbindelse med en mengde selskap med hemmelige eiere.

Hemmelige eiere skal det også være i Microdialog, som eies av et selskap i Irland som igjen eies av en stiftelse i skatteparadiset Jersey. Ingen vet altså hvem som står bak selskapet. Grant-James er oppført som styreformann i Microdialog i Norge.

Oppdal Kommune er en av dem som har kjøpt Microsoft-lisenser gjennom selskapet. Kommunen har ikke fått noen lisens-bevis ennå, selv om de har purret. IT-sjef i Oppdal Kommune, Stig Strand, mener at kommunen kan ha blitt grundig lurt.

- I 1999 skrev vi et brev til selskapet med spørsmål om vi ikke skulle få tilsendt løpende lisensbrev på oppdateringene vi fikk, sier Strand.

Oppdal kommune skal ha fått opplyst at dette var ikke nødvendig

Til og med 1999 stemte lisensene Oppdal Kommune hadde for Microsoft-programvaren. Strand mistenker at for år 2000 og 2001 vil sannheten være en annen.

Oppdal Kommune sendte av gårde 115.000 kroner årlig til lisensselskapet for å få tilgang til de nyeste versjonene av Microsofts programvare. Stig Strand er nå redd for at de siste to betalingene for 2000 og 2001, på 230.000 kroner, kan ha forsvunnet på veien til Microsoft.

- Vi er i en prosess med Microsoft for tiden hvor vi prøver å finne ut hva som har skjedd, sier Strand til digitoday.no.

Markedsdirektør Aasen i Microsoft opplyser overfor digitoday.no at de har vært i kontakt med flere av kundene til Microdialog. Han tilkjennegir at Microsoft har vært svært kritisk til Microdialogs forretningsførsel.

- Vi har brukt millioner av kroner og tusenvis av arbeidstimer for å stoppe denne praksisen, sier Aasen.

Til toppen