Omstridt piratlov virker ikke

Bortkastede penger, ifølge fransk minister.

Omstridt piratlov virker ikke
Etter fransk lov kan personer som gjentatte ganger gjør seg skyldig i brudd på opphavsretten miste nettforbindelsen. Nå skal loven opp for vurdering. Bilde: Per Ervland

Frankrike innførte i 2009 en kontroversiell lov for å stanse ulovlig fildeling. De som gjentatte ganger gjør seg skyldig i brudd på opphavsretten, risikerer å miste nettilgangen.

En offentlig etat, HADOPI, ble etablert for å overvåke og utstede advarsler til folk som mistenkes for piratvirksomhet. Etter tre advarsler kan nettforbindelsen bli stengt i opptil ett år.

Men verken organisasjonen eller lovverket den er satt til å følge opp har fungert etter hensikten. Nå ser hele ordningen ut til å gå en uviss fremtid i møte.

Tiltaket har rett og slett kostet for mye, og det uten å kunne vise til tilfredsstillende resultater.

- Jeg vet ikke hva som vil skje med virksomheten, men en ting er klar. HADOPI har ikke maktet å oppfylle hensikten som er å fremme lovlig nedlasting, sier kulturminister Aurélie Filippetti til det franske magasinet Le Nouvel Observateur.

HADOPI omfatter 60 årsverk og har en årlig kostnad på 12 millioner euro. Den ferske statsråden mener at pengene er bortkastet.

I intervjuet lover Filippetti derfor å kutte kraftig i bevilgningene, selv om detaljene ikke blir klare før budsjettfremleggelsen i september.

- Jeg foretrekker å kutte støtten til ordninger som ikke har vist seg å ha livets rett, mener kulturministeren.

Hun siteres også på at inndragelse av nettaksess virker som en uforholdsmessig sanksjon sett i lys av lovbestemmelsens mål.

En million advarsler

François Hollandes regjering har nylig utpekt Pierre Lescure, tidligere sjef for Canal+, til å lede et utvalg som skal se på utfordringer rundt digital opphavsrett.

Utvalget skal blant annet vurdere HADOPI-loven og det tilhørende organet, inkludert det omstridte tvangsmiddelet med inndragning av nettforbindelser.

Siden ordningen ble etablert i 2009 er det sendt ut drøyt én million advarsler til mistenkte pirater, ifølge HADOPIs eget nyhetsbrev (PDF) fra juli i år. Det oppgis at 99.000 av disse har fått en advarsel nummer to, mens det i alt er oversendt 314 saker til videre rettsforfølgelse.

Ingen skal så langt ha blitt dømt eller fått nettaksessen inndratt.

    Les også:

Les mer om: