BEDRIFTSTEKNOLOGI

Onde spammere sperres inne i to år

To menn fra Los Angeles fengsles nå for to år etter et ondsinnet "epost-angrep". De to sendte ut 50 millioner epost-meldinger hvor de forsøkte å lure folk til å betale 300 kroner i gebyr for et latterlig tilbud. De klatre å lure 12.000 mennesker.

Therese Werenskiold
4. jan. 2001 - 11:35

Den britiske nyhetstjenesten The Register skriver at de to spammerne, Steve Shklovskiy og Yan Shtok, begge er dømt til to års fengsel pluss et erstatningskrav på over 900.000 kroner.

I september 1999 sendte Shklovskiy og Shtok ut 50 millioner epost-meldinger. Tre måneder etter innrømmet de skyld etter å ha blitt anklaget for svindel. Ifølge Associated Press er det foreløpig uklart hvorfor den endelige domsavgjørelsen har tatt så lang tid.

Meldingen spammerne sendte ut i milliontall oppfordret mottakerne til å betale rundt 300 kroner i gebyr for å lære hvordan man kunne skaffe seg jobb som "konvolutt-putter" (det vil naturligvis si en som putter ark i konvolutter...).

12.000 mennesker svarte på oppfordringen, og betalte sine 300 "gebyr"-kroner. Spammerne ble, ifølge The Register, svært overrasket over at så mange gikk fem på det de mente var en innlysende spøk. Særlig tatt i betraktning at slike jobber utlyses i nesten hver eneste "stilling ledig"-spalte i kveldsavisene.

Etterforskerne mener at Shklovskiy og Shtok har funnet en måte å skaffe seg epost-adresser i hopetall på, og etter avtale med retten skal de to mennene forklare hvilke teknikker de brukte for å gjennomføre svindelen.

Det er omfanget og resultatet av spammingen som førte til en såpass streng straff. Tjenestetilbydere som America Online og AT&T ble nedrent av kunder som klaget på at mailsystemet var ustablit som følge av masseutsendelsene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.