BEDRIFTSTEKNOLOGI

Online "varehus" for gratis Linux-applikasjoner

Lindows knytter sin Linux-klient til et nettsted med flere hundre gratis applikasjoner som kan kjøres straks de lastes ned.

5. juni 2002 - 14:33

Linux-distributøren Lindows.com Inc er kjent for gode ideer, og for å slå vel hardt på tromma når de skal publiseres.

Les også

Ideen selskapet fokuserer på nå, er i hvert fall svært tiltrekkende. Den springer ut av erkjennelsen av at Linux-verdenen er for preget av entusiastene - les nerdene - til å kunne ha verdi for vanlige brukere. Etter å ha laget en CD som gjør det lekende lett å installere Linux med grafisk brukergrensesnitt på en PC - noe digi.no-testen referert ovenfor bekrefter - har selskapet tatt det neste skrittet, å gjøre også applikasjoner lett nedlastbare for den uvitende skokk.

Dette er gjort gjennom å opprette et nettsted der hundrevis av applikasjoner er lagt ut i strukturerte kataloger. Det er lett å finne det du trenger, og Lindows lover at de skal være lagt ut slik at de kan kjøres straks de lastes ned. Du finner noen titalls nettlesere, noen titalls tekstbehandlere - blant dem K-word benevnt med sitt rette navn - samt databaser, MP3, presentasjonsprogrammer og så videre. De fleste er vel kjent innen Linux-miljøet. Vinklingen er amerikansk - Opera er for eksempel ikke med - men det kan kanskje skyldes at "Click'n'Run", som ordningen heter, fortsatt er, i likhet med selve operativsystemet, i betastadiet.

Lindows markedsfører det hele i karakteristisk stil: "Lindows OS SPX - det første bredbåndsoperativsystemet". Uttrykket "bredbånd" henviser til ordningen der du etter å ha installert selve operativsystemet, kopler deg til Click'n'Run-stedet og installerer alle applikasjonene du trenger derfra. Det fordrer en bredbåndsforbindelse, av rent praktiske hensyn, og de spesielle tilleggene som Lindows har bygget inn i sin Linux-variant for at nedlastede applikasjoner skal legge seg slik at brukeren kan kjøre dem straks de er framme på disken.

Det åpnes for at også kommersiell programvare skal bli tilgjengelig gjennom Click'n'Run.

Lindows mener ordningen står i sterk kontrast til det Microsoft står for. I stedet for å betale dyrt for både Windows og Microsoft-applikasjoner, bruker du 99 dollar på en CD med selve operativsystemet, mens alle applikasjoner er gratis og umiddelbart tilgjengelig gjennom en bredbåndesforbindelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.