Ønsker Facebook velkommen etter

Microsoft hevder Windows Phone tilbød det samme som Home allerede i 2011.

Ønsker Facebook velkommen etter
People Hub utgjør en del av Microsofts Put People First-visjon for Windows Phone. Bilde: Microsoft

Microsoft kommunikasjonssjef Frank X. Shaw fikk med seg forrige ukes Facebook Home-lansering for Android. I et blogginnlegg skriver Shaw at innholdet i presentasjonen som Facebook-sjef Mark Zuckerberg holdt sist torsdag, var bemerkelsesverdig likt den lanseringen Microsoft gjorde med Windows Phone 7.5 i mai 2011.

Microsoft har et langt bedre forhold til Facebook enn til Google, noe som merkes av den milde kritikken Facebook får fra Shaw – i motsetning til Android. Han skriver likevel at han måtte sjekke kalenderen etter Facebook Home-lanseringen. Ikke får å sjekke om det fortsatt var 1. april, men får å se om det fortsatt var 2011.

Microsoft og Shaw mener nemlig at Facebook i praksis har kopiert Microsofts visjon for Windows Phone, «Put People First».

– De tre ordene ble valgt rundt en temmelig sterk, men enkel innsikt: Mennesker er viktigere enn apps, så telefoner bør designes rundt deg og menneskene du bryr den om, ikke appene du kanskje bruker for å nå dem, skriver Shaw.

Han mener likevel at Facebook ikke går langt nok i å samle de sosiale strømmene og meldingene på ett sted, og foreslår derfor at Android-brukere oppgraderer til den «ekte varen», noe som i Shaws øyne er Windows Phone, i stedet for å ta i bruk Facebook Home i Android.

– Vi forstår hvorfor Facebook har ønsket å finne en måte å bringe tilsvarende funksjonalitet til en plattform som har en trist mangel på det. Men som Android-eiere vet, er den plattformen komplisert nok uten å legge til et nytt «skin» som bygger på en annen metafor, på toppen av det som allerede er en spesialtilpasset variant av operativsystemet, skriver Shaw.

Spørsmålet er om Facebook bør anse det som en god ting at Shaw sammenligner Facebook Home med Windows Phone. Windows Phone er så langt ikke i nærheten å oppnå samme popularitet som forgjengeren hadde. Windows Mobile hadde så sent som i 2009 en markedsandel på 9-10 prosent. I fjerde kvartal i fjor var tre prosent av alle de solgte smartmobilene basert på Windows Phone.

Personvern

Facebook Home er foreløpig ikke offisielt tilgjengelig, men for lengst har det kommet en rekke kritiske spørsmål til hvordan Facebook tenker å ta vare på personvernet til brukerne. I motsetning til en vanlig Facebook-applikasjon vil Facebook Home kjøres kontinuerlig på mobilene. Dette gir Facebook potensielt store muligheter til å spore brukernes geografiske posisjon og hva ellers bruker mobilen til. Det er kun et spørsmål om rettigheter.

Facebook har kommet med en del svar på slike spørsmål, men benekter i liten grad at slik innsamling vil foregå. Blant annet mottar selskapet oversikt over applikasjoner som brukes via Home-launcheren. Informasjonsinnsamlingen vil være størst på enheter hvor Home er forhåndsinstallert, siden alle varsler fra operativsystemet vil vises i Facebook-omgivelsene.

Deaktivering

På den annen side vil det være mulig for brukerne å deaktivere blant annet posisjonsfunksjonaliteten i Facebook Home. Det er selvfølgelig også mulig å avinstallere Home igjen.

Ifølge Phandroid er det mulig å deaktivere Facebook Home også på den første mobilen som leveres med dette forhåndsinstallert, HTC First. Mobilen skal ikke leveres med noe annet skall enn Facebook Home, noe som betyr at man får en ren Android-opplevelse dersom Home deaktiveres. Det kan være attraktivt for noen.

    Les også: