Ønsker film raskt tilgjengelig på Internett

Sjefen for den amerikanske filmorganisasjonen MPAA ønsker å gjøre nye filmer raskt tilgjengelige for legal distribusjon over Internett. Helst innen to år.

Sjefen for den amerikanske filmorganisasjonen MPAA ønsker å gjøre nye filmer raskt tilgjengelige for legal distribusjon over Internett. Helst innen to år.

I et intervju med BBC Online sier Jack Valenti, leder for MPAA (Motion Picture Association Of America) at film bør gå rett fra kinolerretet til Internett - lenge før den blir tilgjengelig for utleie på DVD og video. Valenti mener at teknologiutviklingen de nærmeste årene vil gjøre dette mulig allerede innen 2005.

Den amerikanske filmbransjen samarbeider nå med selskaper som Microsoft og Hewlett-Packard for å utvikle sikre systemer for overføring av film via Internett.

    Les også:

- Jeg tror at vi kanskje på denne tiden neste år vil ha en virkelig robust, beskyttende kledning til å legge rundt disse filmene, sier Valenti.

Dette betyr ikke at ingen allerede leverer film legalt over Internett. Men i de fleste tilfellene blir ikke filmene tilgjengelige gjennom disse tjenestene før etter flere måneder, og de fleste tilbys bare i USA.

Valenti innrømmer distribusjon av piratkopiert film over Internett begynner å bli et problem, men sier at bransjen ikke har noen planer om å gjøre som musikkindustrien, det vil si å saksøke piratene.

- Så lenge det er stor gevinst og ingen risiko knyttet til det å stjele film og musikk, vil folk gjøre det, sier han.

Til tross for denne holdningen er det nylig blitt framsatt et lovforslag i USA som krever at de som gjør opphavsrettsbeskyttet materiale tilgjengelig på Internett uten tillatelse fra rettighetshaverne, skal kunne bli straffet med inntil fem års fengsel.

Til toppen