JUSS OG SAMFUNN

Ønsker ikke full overvåkning av nettbruk

Økokrim skriver i en pressemelding at de aldri har foreslått en full overvåkning av borgernes bruk av Internett eller andre elektroniske kommunikasjonsmidler, slik det kom frem i TV 2s nyhetsreportasje.

I TV 2s nyhetsreportasje 6. september ble det feilaktig formidlet et inntrykk av at Økokrim ønsker full overvåkning av borgernes bruk av Internett og andre elektroniske kommunikasjonsmidler. Dette har Økokrim aldri foreslått, heter det i en pressemelding fra politienheten.
Les mer om saken her:
Økokrim vil overvåke all nettbruk og mobilbruk

Det Økokrim imidlertid ønsker er at tjenestetilbyderne fører et abonnementsregister over kundene sine, at de loggfører bruken av sine tjenester, og at loggdataene blir oppbevart i minimum tre år etter at bruken skjedde, hvoretter dataene slettes.

Førstestatsadvokat Inger Marie Sunde skriver i pressemeldingen at bakgrunnen for dette ønsket er politiets behov for tilgang til loggdata i forbindelse med etterforskning av straffesaker. Spesielt gjelder dette straffesaker som datainnbrudd, databedrageri og spredning av barnepornografi på Internett.

Økokrim har, ifølge pressemeldingen, aldri gitt uttrykk for noe ønske om tilgang til slike brukerdata utenom etterforskning av konkrete straffesaker, og kan heller ikke se at tilgang til elektroniske bevis for å spore opp kriminelle enkeltsaker er å anse som overvåkning.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.