Ønsker PGP som åpen kildekode

Network Associates vil nedlegge e-postkryptereren PGP. Phil Zimmermann, som utviklet protokollen i 1991, ber om at kildekoden frigis.

Før helgen kom meldingen av at Network Associates (NAI) vil nedlegge avdelingen som står for videreutvikling og salg av PGP-baserte produkter.

PGP - Pretty Good Privacy - er en e-postkrypterer og -signerer basert på offentlige nøkler, som Phil Zimmermann utviklet i 1991, og som han solgte til NAI i desember 1997 for 36 millioner dollar. Zimmermann forlot NAI etter tre år som partner.

Zimmermann sier i et intervju med det britiske nettmagasinet The Register at han håper at NAI vil gå med på å frigi kildekoden til PGP, slik at utviklingen kan fortsette rundt standarden kjent som OpenPGP. Dette er en fritt tilgjengelig PGP-protokoll regulert av IETF-standard RFC 2440. I mai i fjor ble det opprettet en allianse av ulike selskaper for å videreføre OpenPGP, OpenPGP Alliance. Zimmermann er formann i denne alliansen, og mener det er naturlig at NAI frigir kildekoden slik at alliansepartnerne kan ta på seg videreutviklingsjobben som NAI ikke lenger vil skjøtte.

Zimmermann håper at en eller flere store aktører vil melde seg som sponsor for en prosess som kan gjøre brukervennlige PGP-baserte applikasjoner tilgjengelige for Windows XP og Mac OS X under åpen kildekodelisens.

Til toppen