BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ønsker raskere overgang til neste Firefox

Vurderer automatisk oppgradering til versjon 3.6. Det har ført til uenighet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. okt. 2009 - 12:28

Mozilla vurderer å erklære Firefox 3.6 for å være en mindre oppgradering til nettleseren. Dette betyr at den på et tidspunkt vil installeres automatisk hos de fleste som i dag bruker Firefox 3.5. Dette tilsvarer måten de rutinemessige oppdateringene til nettlesere, for eksempel 3.5.3, har blitt rullet ut med.

Firefox 3.5 ble på sin side ansett for å være en ganske stor oppgradering, noe som betyr at brukere av Firefox 3.0.x bare ble varslet om denne, uten at oppgraderingsprosessen starter helt av seg selv.

I en diskusjonstråd skriver Mike Beltzner, Mozillas Firefox-direktør, at det ikke vil bli gjort noen endringer i brukergrensesnittet med versjon 3.6. Alle nyhetene er knyttet til enten sikkerhet, stabilitet, ytelse eller evnen til å vise innhold, slik at den fra en brukers ståsted vil framstå som tilsynelatende ganske uendret.

Det er forholdsvis begrenset hvor mye som er nytt, men den inneholder likevel flere nyheter enn oppdateringene som har kommet til Firefox 3.5 så langt. Dette har også resultert i at det bare planlegges én betaversjon av Firefox 3.6, mens de store oppgraderingene tidligere har krevd både tre og fire runder med betatesting.

Betaversjonen av Firefox 3.6 er dog noe forsinket, men skal kunne ventes den 28. oktober. Deretter vil det med relativt korte mellomrom slippes én eller flere lanseringskandidater, før Firefox 3.6 lanseres. Det skal skje innen utgangen av året.

Enkelte reagerer på at Mozilla vil gjøre Firefox 3.6 til mindre versjonsoppdatering, uten at det går fram av versjonsnummeret.

- Vi er litt forvirret av en Firefox 3.6 som ikke kan avgjøre om den er 3.6 eller 3.5.5. Hvis 3.6 virkelig er en mindre versjonsendring, utgi den som 3.5.5. Ellers, vel da er den ikke mindre likevel, skriver John J. Barton, en IBM-ansatt som er tilknyttet gruppen som står bak det mye brukte Firefox-tillegget Firebug.

Barton ønsker en mer langvarig overgang mellom versjon 3.5 og 3.6 fordi dagens versjon av Firebug (1.4) ikke vil støtte Firefox 3.6. Det vil derimot Firebug 1.5, som ennå ikke er ferdig.

Barton ønsker likevel at Mozilla med kortere mellomrom kommer med store oppgraderinger til Firefox, og er dermed enig med Beltzner om at utviklingstakten av nettlesere er i ferd med å øke.

- Vi møter nå en utfordring knyttet til å sikre at vi fortsatt kan levere en moderne nettleseropplevelse til våre brukere, skriver Beltzner.

Dagens oppdateringsmekanisme er i stor grad basert på den som ble introdusert med Firefox 1.5, noe Beltzner mener ikke lenger hold mål, fordi innholdet som nettleseren skal presentere opptrer på en helt annen måte.

- Mange applikasjoner som nettleserbrukere samhandler med, finnes i nettskyen, hvor oppdateringer rulles ut jevnlig og transparent, uten konsultasjon. Det var ikke tilfellet for bare noen få år siden, skriver Beltzner.

Han medgir likevel at kompatibilitet med nettlesertilleggene er blant de største utfordringene når det gis ut nye versjoner av nettleseren, og at dette er blant de viktigste årsakene til at Firefox-brukerne ikke umiddelbart tar i bruk nye versjoner av nettleseren.

Det er forøvrig mulig å skru av den automatiske oppdateringssjekken.

Kontroll over oppdateringssjekkingen i Firefox 3.5.x (engelsspråklig utgave)
Kontroll over oppdateringssjekkingen i Firefox 3.5.x (engelsspråklig utgave)

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.