JUSS OG SAMFUNN

Ønsker rettssak om Scientologi-sider

Scandinavia Online ønsker en rettsak om Andreas Heldal-Lunds Scientologi-sider. En slik rettsak vil kunne være med å definere rammene for ytringsfrihet og redaktøransvar på Internett, sier direktør Morten Stensland.

Morten Øverbye
10. des. 1997 - 10:16

Mandag sperret Scandinavia Online nok en gang sider Andreas Heldal-Lund hadde lagt ut om Scientologi-kirken. Sidene ble sperret etter at scientologenes advokat henvendte seg til SOL med krav om at sidene ble sperret.

- Det ser ut som om dette har vært et nytt arbeidsuhell fra SOLs side. Disse sidene er helt klart produsert av meg, og kan derfor ikke bryte med noens opphavsrett, sier Heldal-Lund til digi.no.

Også tidligere har SOL sperret Heldal-Lunds sider etter oppfordring fra Scientologi-kirkens advokat. Den gang ble sidene sperret med den begrunnelse at de inneholdt materiale som scientologene hevdet å ha opphavsrett til. Da Heldal-Lund fjernet dette materiale, ble sidene gjenåpnet.

Denne gang mener imidlertid Heldal-Lund at sidene ikke inneholder noe opphavsrettslig beskyttet materiale og at alt innhold på sidene nå enten er produsert av ham selv eller omfattes av sitatretten. Den vurderingen er også direktør for privatmarkedet, Morten Stensland i SOL, villig til å se nærmere på.

- Heldal-Lund har sannsynliggjort at han har rett til å legge ut dette materialet. Dette gjør denne saken forskjellig fra de tidligere sakene, sier Stensland til digi.no.

Scandinavia Online har derfor koblet sin advokat inn i saken for å få en juridisk vurdering av redaktøransvaret for sidene. Uttalelsen er ventet før nyttår. Inntil den foreligger, vil SOL åpne sidene igjen.

- Den juridiske vurderingen vil antakelig ikke gi noen av partene rett, men den vil være en avklaring av vårt redaktøransvar. Dersom det skjer, kommer vi til å spille ballen over til scientologene. Da får vi bare håpe at de bringer denne saken inn for rettsvesenet slik at vi får en rettslig avgjørelse på dette, sier Stensland som understreker at SOL ikke ønsker å drive sensur av meningsytringer.

- Til syvende og sist ender dette ut med en debatt om redaktøransvar på Internett. Det er en debatt vi ønsker å forsere.

Stensland mener at en eventuell rettsak vil kunne være med på å trekke viktige grenseoppganger for ytringsfrihet på Internett. Han håper også at klarere grenser vil kunne være med å definere redaktøransvaret nettaktørene har for andres innhold på sine servere.

Å fortsette dagens praksis, der SOL har tatt på seg en redaktørrolle når tredjepart har kommet med klager, ser Stensland som vanskelig. Å fortsette denne praksisen vil også kunne være med å sette SOL i en rolle som selskapet i fremtiden ikke ønsker.

- Derfor ønsker vi å ta denne debatten nå, for å unngå å gjøre valg som vi vil angre på senere, sier han.

Heldal-Lund sier til digi.no at Scientologi-kirken på et eller annet tidspunkt vil måtte saksøke ham, om de ønsker å få en slutt på virksomheten hans. Om de virkelig ønsker å gå til sak mot ham for å stoppe denne virksomheten, er han imidlertid ikke så sikker på.

- Om de går til sak, vil jeg være nødt til å gjøre den virksomheten til en fulltidsbeskjeftigelse. Jeg er ikke så sikker på om de ønsker det. Internett har gitt oss som har sterke meningsytringer en ufattelig makt i så måte, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.