OpenGL 4.0 henter innpå Microsofts Direct3D

Åpner for bedre grafikk på tvers av pc, mobil, web og spillkonsoller.

OpenGL 4.0 henter innpå Microsofts Direct3D
Bilde:

Khronos Group kunngjorde denne uken at OpenGL 4.0-spesifikasjonen er ferdig. Spesifikasjonen beskriver et programmeringsgrensesnitt for 2D- og 3D-grafikk og er dermed en konkurrent til Microsofts Direct3D, som er en del av selskapets DirectX-teknologi.

Selv om Direct3D benyttes av de fleste leverandører av spill til Windows, så har OpenGL langt større utbredelse. Standarden støttes av grafikkbrikke-leverandører som Nvidia og AMD og av en rekke operativsystemer. Den legger også grunnlaget for OpenGL ES, som støttes av de fleste smartmobiler og spillkonsoller fra Sony og Nintendo, og WebGL, som er i ferd med å bli implementert i de fleste nettlesere.

OpenGL 4.0 inkluderer en rekke nyheter som reduserer avstanden til den konkurrerende teknologien fra Microsoft. Blant annet er det lagt til to shader-trinn som gjør at GPU-en overtar geometritesselasjonen fra CPU-en.

Uttegning av data generert ved hjelp av OpenGL eller eksterne programmeringsgrensesitt som OpenCL, skal nå kunne skje uten innblanding fra CPU-en.

OpenGL 4.0 inkluderer som en oppdatert utgave av shading-språket GLSL som skal kunne utnytte nye egenskaper i de nyeste GPU-ene.

Det loves dessuten bedre interoperabilitet med OpenCL for akselerasjon av visuelle applikasjoner med store krav beregningsytelse.

Sammen med OpenGL 4.0 har Khronos Group også gitt ut OpenGL 3.3, som forsøker å åpne for at mest mulig av OpenGL 4.0-funksjonaliteten også skal fungere på forrige generasjon GPU-er.

Nvidia skal støtte OpenGL 4.0 i selskapets kommende, Fermi-baserte GPU-er. Det er mer uklart når AMD kommer med tilsvarende støtte, men begge de to selskapene har deltatt i arbeidsgruppen som har utarbeidet spesifikasjonen.

Mer informasjon om OpenGL 4.0 finnes på denne siden.

Les mer om: