ANALYSER

OpenOffice.org vokser kraftig i Norge

200 000 nedlastinger av de norske versjonene til nå i år.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. apr. 2010 - 15:25

Interessen for kontorpakken OpenOffice.org vokser stadig i Norge. Det viser tall fra Stiftelsen Åpne Kontorprogram på Norsk, som digi.no har fått tilgang til.

Tallene forteller hvor mange ganger de norske utgavene av kontorpakken har blitt lastet ned de siste årene, men også så langt i år.

I fjor ble de norskspråklige utgavene av OpenOffice.org lastet ned 573 000 ganger, 72 000 ganger flere enn i 2008. I 2007 ble de norske utgavene av kontorpakken lastet ned omtrent 300 000 ganger.

Så langt i år viser tallene vekst i antallet nedlastinger. I løpet av de tre første månedene i år ble kontorpakken lastet ned 189 000 ganger, og ifølge Martin Hauge i Stiftelsen Åpne Kontorprogram på Norsk, har tallet nå passert 200 000. Fortsetter trenden, betyr det mer enn 750 000 nedlastinger i år, men de historiske tallene viser at det ikke overraskende er en betydelig nedgang i antallet nedlastinger i sommermånedene.

Det er flere faktorer som påvirker tallene. Den viktigste er trolig nyutgivelser og oppdatering. OpenOffice.org 3.0 kom i oktober 2008. Det kom tre oppdateringer til denne i 2009, mens versjon 3.2, som kom i februar, er så langt den eneste oppdateringen som har kommet i år.

Men tallene fra Stiftelsen Åpne Kontorprogram på Norsk forteller ikke hele sannheten alene.

- Når det gjelder andelen som laster ned fra andre kilder, er det svært vanskelig å anslå. Vi vet at flere norske brukere benytter engelsk versjon, flere Linux-distribusjoner oppdaterer fra egne baser, de fleste organisasjonsbrukerne distribuerer OpenOffice.org via lokale nettverk, etc. Her ønsker jeg selv ikke å gi meg ut på noen gjetninger, men holde meg til de tallene vi har, forteller Hauge i en e-post til digi.no.

Nedlastingstallene inkluderer dessuten oppdateringene som mange eksisterende brukere av OpenOffice.org laster ned.

OpenOffice.org er tilgjengelig på både bokmål og nynorsk. I fjor utgjorde nynorskandelen 7,8 prosent, mens den har steget til 9,7 prosent så langt i år. Ifølge Hauge er andelen spesielt høy og sterkt voksende blant Linux-brukerne.

I januar var andelen 7,8 prosent, mens den i mars var på 34,8 prosent.

Nedlasting av OpenOffice.org på nynorsk i første kvartal 2010. <i>Bilde: Stiftelsen Åpne Kontorprogram på Norsk</i>
Nedlasting av OpenOffice.org på nynorsk i første kvartal 2010. Bilde: Stiftelsen Åpne Kontorprogram på Norsk

Totalt for årets tre første måneder sto Linux-brukerne for 19,8 prosent av nedlastingene av nynorskutgaven, mens Windows-versjonen ble lastet ned 77,2 prosent av gangene. Andelene til Mac- og Solaris-utgavene var på henholdsvis 1,8 og 1,2 prosent.

Nedlasting av OpenOffice.org på bokmål i første kvartal 2010. <i>Bilde: Stiftelsen Åpne Kontorprogram på Norsk</i>
Nedlasting av OpenOffice.org på bokmål i første kvartal 2010. Bilde: Stiftelsen Åpne Kontorprogram på Norsk

Det har vært stor vekst blant Linux- og Mac-brukerne i nedlastingen av bokmålutgaven også, fra januar til mars, men Windows-utgaven dominerer med 95,8 prosent av nedlastingene i første kvartal. Linux-versjonen sto for 3,2 prosent. Mac-versjonen sto for 0,9 prosent, mens bare 0,1 prosent lastet ned Solaris-versjonen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.