APACHE OPENOFFICE

OpenOffice-prosjektet i krise

Har skrikende behov for flere utviklere.

Framtiden til Apache OpenOffice er usikker.
Framtiden til Apache OpenOffice er usikker. Bilde: Skjermbilde
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. sep. 2016 - 10:34

Apaches OpenOffice-prosjekt står i fare for å bli lagt ned. Årsaken er at det nå er svært få utviklere som bidrar til åpen kildekode-prosjektet. Dette skriver Dennis Hamilton, visepresident for Apache OpenOffice, i en eposttråd i slutten av forrige uke. Han mener at kapasiteten er for begrenset til å opprettholde prosjektet på en «energisk» måte.

Hamilton skriver videre at det ikke er tilgjengelig utviklere med kapasitet, evner og vilje til å supplere de omtrent cirka et halvt dusin store gruppen av frivillige utviklere som i dag holder prosjektet i gang. 

Bakgrunn: Apache utgir første versjon av egen OpenOffice

Store problemer

Selv det å sørge for at sikkerhetshull og andre dokumenterte feil blir fjernet innen rimelig tid, har blitt et alvorlig problem. Da er det trolig lite tid igjen til å utvikle ny funksjonalitet. Den forrige oppdateringen til OpenOffice, 4.1.2, ble utgitt i oktober i fjor.

I eposten beskriver Hamilton hvordan en nedleggelse av prosjektet kan gjennomføres.

Dette betyr likevel ikke at det er avgjort at OpenOffice legges ned. Hensikten til Hamilton med eposten er å få oppmerksomhet rundt problemene som prosjektet sliter med og å få i gang en diskusjon om hvordan de eventuelt kan løses.

Reaksjonene har vært blandede. Noen er helt klart pessimistiske på OpenOffice-prosjektets vegne. Blant annet har en av prosjektets mest erfarne bidragsytere, Kay Schenk, allerede kunngjort at han nå vil slutte som ikke-betalt frivillig, noe han har vært siden 2001. 

Andre forsøker å dra i gang en mer optimistisk diskusjon om hvordan framtiden til OpenOffice vil se ut dersom prosjektet videreføres.

En oversikt over alle innleggene finnes her.

Les også: 25 år med Linux – fremdeles åpen og mer spennende enn noensinne

Oracle

Apache OpenOffice-prosjektet ble etablert i 2011, da Oracle donerte daværende OpenOffice.org til Apache. Oracle fikk eierskapet til kontorprogramvaren med på kjøpet i forbindelse med oppkjøpet av Sun i 2010.

Da Apache overtok, hadde storparten av OpenOffice.org-deltakerne allerede forlatt prosjektet for i stedet å etablere The Document Foundation og OpenOffice.org-avleggeren LibreOffice. 

I dag er LibreOffice langt mer brukt enn OpenOffice, men det betyr ikke at OpenOffice er uten brukere. Ifølge Ars Technica ble OpenOffice lastet ned mer en 29 millioner ganger i 2015, uten at dette tallet sier så mye om antallet aktive brukere. 

Til sammenligning skal LibreOffice ha mer enn 100 millioner aktivere brukere. 

Norsk prosjekt: Lager felles friprog-system: – Dette er et eventyr

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.