BEDRIFTSTEKNOLOGI

Opera 10 er klar for betatesting

Mange nyheter i neste generasjon av den norske nettleseren.

Fra installasjonsprogrammet til Opera 10 beta
Fra installasjonsprogrammet til Opera 10 beta
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. juni 2009 - 09:00

Opera Software kom i dag med en betaversjon av nettleseren Opera 10. Dette skjer så godt som seks måneder etter at selskapet kom med den første testversjonen, Opera 10 Alpha.

Betaversjonen preges av forbedringer på mange hold. Dette inkluderer et oppfrisket brukergrensesnitt, nye funksjonalitet og bedre fart og ytelse.

Opera 10 baseres på presentasjonsmotoren Presto 2.2. Denne versjonen skal blant annet ha full støtte for Acid3-testen. Det loves støtte for Web Fonts, RGBA/HSLA-farger og nye SVG-forbedringer, men også mer enn 40 prosent raskere håndtering av ressurskrevende nettsteder som Gmail og Facebook, enn det dagens Opera 9.6 leverer.

I Opera 10 beta har også støttet for Opera Turbo kommet på plass. Dette er en tjeneste hvor Opera komprimerer tekst og bilder på websidene, før de overføres til nettleseren. Det er særlig brukere med treg Internett-forbindelse som vil ha nytte av dette.

Fra installasjonsprogrammet til Opera 10 beta
Fra installasjonsprogrammet til Opera 10 beta

Brukergrensesnittet i Opera 10 er pusset opp av Jon Hicks, som ble hyret inn som sjefdesigner av Opera Software i fjor. Hicks har tidligere jobbet for blant annet Mozilla.

- Opprinnelig skulle vi bare rydde opp i noen elementer og fokusere grensesnittet på ny funksjonalitet, men over tid ble de nye elementene i brukergrensesnittet så annerledes at vi bestemte oss for å oppdatere alt. Likevel, det du ser i denne betautgaven er et arbeid under utvikling, og du vil se det nye grensesnittet i den endelige versjonen, forteller Hicks i en pressemelding.

Blant nyhetene i betaversjonen er at fanefeltet nå kan trekkes i eller dobbeltklikkes på., Da vises det miniatyrbilder av innholdet i de ulike fanene.

Speed Dial-funksjonen som vises når brukeren åpner en ny fanen, kan nå tilpasses størrelsen på skjermen til brukeren, slik at opptil 25 oppføringer kan vises på en gang. Det normale er ni. Brukerne kan også legge inn et bakgrunnsbilde som vises under Speed Dial.

Utvidet Soeed Dial i Opera 10 beta. På toppen vises miniatyrbilder av fanene.
Utvidet Soeed Dial i Opera 10 beta. På toppen vises miniatyrbilder av fanene.

Opera 10 kommer også med muligheten for automatisk oppdatering. Enkelte sikkerhetseksperter har kritisert dagens oppdateringsrutine i Opera, som krever at brukeren selv laster ned og installerer oppdateringer.

Den integrerte stavekontrollen er i betaversjonen utvidet til å støtte 51 språk. Den benytter ordbokformatet Hunspell, som er basert på åpen kildekode.

Opera Software har jobbet videre med utviklingsverktøyet Opera Dragonfly, som er en del av nettleseren. Med betaversjonen av Opera 10 følger Dragonfly alpha 3, som nå lar utviklere redigere DOM og inspisere HTTP-headere. Verktøyet er tilgjengelig på mer enn 35 språk.

E-postklienten i Opera 10 beta skal være forbedret, med støtte for riktekstredigering som inkluderer integrerte bilder, formatert tekst, lenker og full HTML. En ny funksjon er at klienten kan slette e-post fra POP-serveren etter et spesifisert tidsrom.

Opera 10 beta skal gjøres tilgjengelig for Windows, Mac og Linux på denne siden, men hadde fortsatt ikke dukket opp da artikkelen ble publisert.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.