BEDRIFTSTEKNOLOGI

Opera 3.5 er ferdig

Versjon 3.5 av Opera Softwares nettleser, Opera, er nå ferdig. Nettleseren virker raskere, mer stabil og har mer funksjonalitet enn tidligere utgaver.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. nov. 1998 - 14:00

Etter 11 betautgaver har Opera Software gitt klarsignal for offisiell lansering av Opera 3.5. I tillegg til nyhetene vi har skrevet om i tidligere artikler (se pekere i høyre spalte), kan det blant annet nevnes at brukeren nå kan lage sine egne ikoner til verktøylinjene. Det finnes også alternative verktøylinjer tilgjengelig hos Opera.

Det er nå mulig å skru av tabeller, noe som skal være nyttig hvis tabellene brukes til å sette en fast bredde som er smalere enn det brukeren foretrekker.

Det er nå også mulig å velge om man vil ha med bakgrunnsgrafikken når man tar utskrifter av websider.

En evalueringsutgave av nettleseren for 32-bits Windows, er tilgjengelig for nedlasting fra Operas nettsted. Denne kan brukes i 30 dager. Deretter koster det 35 dollar å registrere produktet. Har du allerede en registrert utgave av Opera 3.x, skal du ha mottatt en ny registreringskode for Opera 3.5. Hvis dette ikke er tilfelle, vil du - hvis du prøver å registrere med den gamle koden - få beskjed om hvordan du kan få tilsendt den nye koden.

Et førsteinntrykk av Opera 3.5 er at den er mer stabil enn forgjengerne. Genereringen av websidene virker også noe raskere, men Opera har jo alltid vært kjent for å være kjapp.

Å bruke Opera er en lek, spesielt nå som man har fått Java-tillegget. Nettleseren er en av de få som virkelig tar HTML-standarden på alvor og ikke støtter alle mulige andre proprietære løsninger. Sett fra webutviklernes ståsted er dette positivt, hvis Opera støtter koden man skriver, er sannsynligheten for at alle andre nettlesere også støtter den større. Problemet melder seg derimot for de vanlige brukerne, som rett som det er kommer inn på nettsteder som inneholder kode som støttes av både Communicator og Internet Explorer, men ikke av Opera.

Brukeren kan da gjøre to ting: åpne siden i én av de to tidligere nevnte nettlesere og samtidig sende en klage til den som er ansvarlig for nettstedet som ikke ble vist frem skikkelig i Opera.

Om årsaken til at websidene ikke alltid kommer riktig frem i Opera alltid skyldes at sidene inneholder kode som ikke samsvarer med HTML-standarden, vites ikke. Det kan jo selvsagt også være snakk om feil i Opera. Vi velger likevel å tro at det første er tilfelle i de fleste sammenhenger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.