Opera 4.0 klar til våren

Opera Software er i ferd med å finpusse neste versjon av sin kompakte nettleser. digi.no gir deg allerede nå de viktigste nyhetene i versjon 4.0.

Opera Software er i ferd med å finpusse neste versjon av sin kompakte nettleser. digi.no gir deg allerede nå de viktigste nyhetene i versjon 4.0.

Markedet for nettlesere endrer seg raskt etter hvert som nye typer datamaskiner og nye plattformer tas i bruk. Dette er i ferd med å bryte opp duopolet Microsoft og Netscape mer eller mindre har skaffet seg, noe som åpner muligheter for blant andre norske Opera Software.

Til tross for at Operas nettleser koster penger, har selskapet skaffet seg en nisje på at deres produkt tar liten plass og arbeider raskt. Dette åpner dessuten muligheten for salg til produsenter av nye typer enkle datamaskiner som ikke har Windows eller like mye minne som en vanlig PC.

Opera ruster seg opp derfor opp på markedssiden om dagen og har blant annet fått tidligere IBM Norge-sjef Christian Thommesen som styreformann. Samtidig er de i ferd med å legge siste hånd på en ny versjon av sitt hovedprodukt.

Opera har trolig tjent på at Netscape er sterkt forsinket med sin nye og mindre plasskrevende Netscape 5.0. Men Opera har sett på en svært tidlig versjon av programmet og er ikke bekymret.

- Filen du må laste ned er 4,7 Mb stor. Dette er stort hvis de skal selge programmet til leverandører av tynne klienter, sier Lars Frelsøy i Opera til digi.no.

Jon S. von Tetzchner, gründer og administrerende direktør i Opera, letter nå for første gang på sløret som har dekket til Opera 4.0. Han forteller at beta-versjoner av 4.0 er klar i løpet av første kvartal og at Opera planlegger lansering i løpet av andre kvartal.

Her er nyhetene i den nye norske nettleseren:

  • Opera 4.0 kommer i versjoner for Linux, Mac, IBM OS/2 og mobiltelefon-operativsystemet Epoc - i tillegg til dagens Windows.
  • Opera jobber med to versjoner for Linux, én for grensesnittet X Window og en for Nano X, et nytt, meget kompakt vindussystem laget for enkle datamaskiner. Norske Screen Media er med i utvikling av Nano X.
  • De forskjellige versjonene av Opera 4.0 har nesten helt lik kode. Dette gjør det enklere å lansere for alle plattformer likt.
  • Opera 4.0 vil inneholde en epost-klient og plugin for multimedia-systemet Macromedia Flash.
  • Den nye versjonen oppdaterer Opera slik at programmet støtter HTTP.1.1, XML, HTML 4.0 og VML.
  • Til tross for nyhetene vil nedlastningsfilen for Opera 4.0 bare være på 1,5 Mb.

Du kan fra nettsidene til Opera laste ned tidlige versjoner av Opera 4.0 for flere av operativsystemene. Men von Tetzchner forteller at disse versjonene innholder basissystemet slik at Opera får testet koden, men en rekke funksjoner mangler.

Til toppen