Opera 4.0 støtter det meste

digi.no har forhåndstittet på Opera 4.0, den neste utgaven av Opera Software nettleser. Resultatet lover svært godt.

digi.no har forhåndstittet på Opera 4.0, den neste utgaven av Opera Software nettleser. Resultatet lover svært godt.

Selv om Opera Software alltid har vært svært nøye med å følge Internett-standardene i utviklingen av Opera, mangler nettleseren i dag støtte for en rekke nyere standarder. Opera Software har siden utviklingen av Opera 4.0 startet, lovet støtte for standarder som XML, CSS2, HTTP 1.1 og ikke minst HTML 4.0.

Utviklingen av Opera 4.0 er nå kommet så langt at Opera Software var villige til å gi oss en titt på hva som kommer.

Åpner du betautgaven av Opera 4.0, ser du ikke særlig store forskjell fra dagens utgave, versjon 3.61. Så er også de aller fleste nyhetene plassert under skallet.

La oss likevel starte det som er synlig for brukeren så snart programmet har startet opp:

E-postklienten er kraftig oppgradert. Håkon Wium Lie, teknisk ansvarlig hos Opera Software, forteller til digi.no at det er blitt hentet inspirasjon fra blant annet e-postklienten Eudora. Likevel er nok e-postdelen av Opera mest for de som ønsker en svært lett klient. Den tar kun 200 KB minne. Men for de som trives med Eudora eller Outlook, vil e-postklienten i Opera virke noe tynn. Den nye e-postklienten vil i første omgang kun være tilgjengelig på Windows-versjonen.


Nettleserdelen av Opera er derimot langt i fra tynn når det gjelder funksjonalitet, selv om hele installasjonsprogrammet til betaen ikke er på mer enn 1,5 MB. Opera 4.0 støtter alle de nevnte standarder og protokoller, i tillegg er støtte for ECMAScript 1.3 inkludert. Riktignok fungerer ikke sistnevnte så veldig bra ennå. Lie opplyser at omtrent 95 prosent av alle websider som inneholder JavaScript vil få nettleseren til å krasje. Dette stemmer ganske godt med virkeligheten vi også har opplevd. Lie forteller at svært mye av arbeidet med JavaScript/ECMAScript ironisk nok går med på å bryte med standardene fordi det stadig dukker opp nye dialekter som må støttes.

Derimot ser det ut til at svært mye av den andre støtten Opera Software har lovet er på plass. Blant annet inneholder Opera 4.0 et stilsett for WAP-sider, slik at brukerne kan få tilgang til WAP-informasjon uten å måtte bruke spesielle oversetternettsteder, WAP-programvare eller WAP-terminaler. Lie understreker at det er viktig å ha XML-i bunnen slik at nye dataformater kan støttes.


En artig funksjon i Opera 4.0 er fullskjermsvisning av websider. Ved hjelp av et tastetrykk blir websiden som ligger åpen i Opera konvertert til noe som minner om en PowerPoint-presentasjon. Det vil si, dokumentet blir ikke endret, det blir bare presentert gjennom et spesielt stilsett som gjør om skrifttypene til et format som egner seg for presentasjoner. I tillegg deler stilsettet websiden opp i sider som får plass på skjermen, slik at du ved hjelp av én tast kan bla gjennom presentasjonen.

Håkon Wium Lie mener at dette kan bli en "PowerPoint-killer". HTML-filene er gjerne bare tiendedelen så store som tilsvarende PowerPoint-presentasjoner, noe som merkes når filene skal lastes ned over Internett.

Et problem for dagens Opera-brukere er at enkelte nettsteder av mystiske grunner ikke lar brukere som ikke har versjon x.x eller bedre av Internet Explorer eller Netscape Communicator, komme inn på nettstedet - selv om eldre nettlesere fint takler 99 prosent av funksjonaliteten på nettstedet. Det er håndteringen av den såkalte UA-strengen (User Agent) som lager dette problemet. Det er denne strengen som benyttes når nettsteder skal finne ut hva slags nettleser brukeren benytter. I dagens utgaver av Opera kan denne settes til Mozilla 3.0 eller Opera selv - men dette hjelper lite når nettstedet krever IE 4.0 eller bedre.

Dette har Opera Software løst ved at brukeren selv kan bestemme hva denne strengen skal være. Brukeren kan velge mellom Mozilla-versjoner eller Mozilla-kompatible versjoner fra 3.0 til 6.0, Internet Explorer 4.0 og 5.0, samt Opera selv. Dermed kommer nettleseren inn på hvilket som helst nettsted.

Windows-utgaven av Opera 4.0 er som de tidligere utgavene laget fra bunnen av, det vil si uten å benytte Microsoft Foundation Classes eller andre omfattende biblioteker. Dette er også svaret på hvorfor Opera er så liten og rask. Koden inneholder ikke så mye unødvendig funksjonalitet som mange andre produkter. Brukergrensesnittet i Linux-utgaven er derimot basert på Troll Techs Qt-bibliotek.

Lie forteller at noe av grunnen til at Opera 4.0 har blitt forsinket skyldes selskapets satsing på å levere et multiplattformprodukt. Det tar tid å utvikle nettlesere til så mange plattformer som det Opera nå gjør, ikke minst fordi Opera fortsatt er et lite foretak sammenlignet med de store konkurrentene. Kjernen i Opera 4.0 er plattformuavhengig, slik at videreutvikling av denne vil komme alle utgaver til gode samtidig.

Lie regner med at de forskjellige utgavene av Opera 4.0 blir ferdige i løpet av andre kvartal i år. Det virker som om nåværende og kommende Opera-brukere har mye å se fram til.

Til toppen