Opera 7 er ferdig

Opera-sjef Jon Stephenson von Tetzchner slipper i dag den ferdige versjonen av nettleseren Opera 7 for Windows.

digi.no omtalte allerede i desember (betaversjonen av 7.0) de viktigste nyhetene i Operas nye nettleser, men for ordens skyld - her er en kort reprise:

Opera 7 utstyrt med en helt ny presentasjonsmotor i bunnen. Denne har fått bedre støtte for HTML 4.01, samt komplett støtte for WML 1.3 og 2.0 (Wireless Markup Language). Den skal også være raskere og mindre enn tidligere, og vil dynamisk kunne endre dokumenter ved hjelp av DOM level 2 (Document Object Model).

Opera 7 er utstyrt med en helt ny e-postklient, M2, som er i stand til automatisk å kategorisere og sortere e-postmeldinger basert på kontaktinfomasjonen i meldingene. Den har også et innebygget spamfilter. Ny funksjonalitet gjør det enklere å søke etter eller svare på e-postmeldinger, og meldinger fra e-postlister kan vises slik at det blir enklere å finne svar til tidligere meldinger (threaded).

Tryllestaven er et nytt ikon som er knyttet til passordhåndtering. Opera kan ta være kombinasjoner av brukernavn og passord til websider og vil, når du trykker på tryllestavknappen (The Wand) vil disse automatisk fylles ut hvis du forsøker å logge deg på passordbeskyttede nettsteder du tidligere har besøkt.

Hurtigspoling framover (Fast Forward) gjør det i noen tilfeller mulig å bruke navigasjonsknappen for neste side, selv om du ikke har vært på den siden tidligere. Denne funksjonaliteten skal fungere i artikler som består av flere sider, hvor det finnes lenker med tekst som "next results" eller "next page".

Utviklere av websider for små enheter som mobiltelefoner og PDA-er kan ha nytte av Operas SSR-funksjon (Small-Screen Rendering). Som digi.no tidligere har skrevet, omformaterer nettleseren websider til å passe på små skjermer, uten at funksjonaliteten går tapt.

I den venstre spalten i Opera-skjermbildet, der hvor blant annet bokmerkene vises i dag, har det kommet en ny knapp. "Links", som den heter, åpner en liste over alle lenker som finnes på den websiden du aktivt besøker. Lenkene er markert med ikoner som gjenspeiler hva slags innhold de peker til, blant annet bilder og film. I den samme spalten, som kalles Hotlist, kan også oversikter over besøkte websider, e-postmapper, kontakter og nedlastinger vises ved å trykke på en tast.

I tillegg til alt dette er store deler av utseendet på nettleseren redesignet, samtidig som at det er blitt enklere å bytte design (skins). En ny navigasjonslinje gjør navigasjonen ensartet på ulike nettsteder, og vindushåndteringen er blitt mer fleksibel. I tillegg følger det med flere forhåndsdefinerte stilsett - tolv i tallet.

Den siste nyheten er innføringen av såkalt Spatial Navigation som kort fortalt er bedre muligheter til å navigere i nettleseren ved hjelp av kortkommandoer på tastaturet - hovedsakelig kombinasjoner av shift- og piltaster.

Les mer om Opera 7.0 eller last ned klienten fra www.opera.com.

Til toppen