Opera 7 fikk mobilpremiere på ITRON

Kyoceras mobiler med Opera 7 drives av verdens mest utbredte operativsystem, japanske ITRON.

Kyoceras mobiler med Opera 7 drives av verdens mest utbredte operativsystem, japanske ITRON.

I forrige ble det kunngjort at Opera Software har avtalt å levere nettlesere til Kyocera og Lucent i Kina.

    Les også:

I dag melder Opera at Kyocera har levert de første mobiltelefonene med den nye nettleseren Opera 7. Denne nettleseren er bygget rundt en kjerne kjent som Presto. Denne kjernen støtter en standard fra W3C kalt Document Object Model (DOM), der poenget er at dynamiske nettsider som man tidligere har vært avhengig av å lese på PC, kan leses på alle slags klienter, også PDA-er og mobiltelefoner med minimale skjermer. Mobiltelefoner og PDA-er med Opera 7 vil altså kunne lese alle nettsider like uanstrengt som en PC.

Opera 7 skal ellers også håndtere "gate HTML", det vil si den som benyttes med tanke på visning i Microsofts nettleser Internet Explorer, som ikke har det samme strenge forholdet til vedtatte standarder som sin norske konkurrent.

Kyocera-telefonen nytter et operativsystem kjent som ITRON, en åpen kildekode spesifikasjon for den japanske TRON-arkitekturen. Ifølge en artikkel i LinuxInsider i oktober i fjor er ITRON verdens mest populære operativsystem., i bruk på mobiltelefoner, digitale kamera, CD-spillere og annen forbrukerelektronikk. Det er en sanntids operativsystemkjerne som kan tilrettelegges for ethvert dedikert system, og som allerede driver anslagsvis tre milliarder mikroprosessorer.

Etter ITRON, tar Opera sikte på å få Opera 7 i Symbian- og Linux-drevne telefoner og PDA-er.

ITRON er en del av det stort anlagte TRON-prosjektet som ble lansert i Japan i 1984 for å gi en forent og åpen arkitektur for alle slags datamaskiner. En annen TRON-avlegger er CTRON (Central TRON), et sanntids flerbrukeroperativsystem som NTT har gjort til de facto standard for hele telekom-bransjen i Japan.

I 1989 viste Matsushita en PC med Intel 80286-prosessor i 8 MHz og 2 MB minne, drevet av BTRON (Business TRON), som var i stand til å vise levende fargevideo i et eget vindu. Maskinen skremte vettet av amerikanerne som var vant med det langt mer primitive MS-DOS, og da den japanske regjeringen kunngjorde et prosjekt for å installere BTRON-PC-er i skoleverket, truet de med handelskrig for å forsvare sitt frie marked. Eksportavhengige japanske selskaper ble vippet av pinnen, og nesten all kommersiell TRON-virksomhet opphørte, med unntak av ITRON og CTRON.

I det siste har det vært tilnærminger mellom Linux og ITRON og annen TRON-teknologi, blant annet gjennom Linux-selskapet MontaVista som lager Linux for dedikerte apparater. Også Microsoft har gjort visse tilnærminger: I september ble de med i T-Engine Forum som lager et standardisert utviklingsmiljø for ITRON-baserte applikasjoner. Motivet skal være et håp om å få aksept for brukergrensesnittet til Windows CE, og en ordning der forumets referansemaskinvare også kan støtte dette systemet.

Til toppen