Opera 9 blir fildelingsklient

Opera Software har offisielt bekreftet støtte for BitTorrent-protokollen i Opera 9-nettleseren.

Opera Software har offisielt bekreftet støtte for BitTorrent-protokollen i Opera 9-nettleseren.

Selv om det lenge har vært ventet en kommende Opera-nettleser med innebygd støtte for BitTorrent-protokollen, er det ikke blitt offisielt bekreftet av Opera Software før i dag. Opera testet første gang ut BitTorrent-støtten i en tidlig utgave av versjon 8.02. Men funksjonaliteten var ikke inkludert i offisielle utgaven, til tross for positive tilbakemeldinger.

I en pressemelding skriver selskapet at det samarbeider med selskapet BitTorrent om integrasjonen. BitTorrent er en spesielt effektiv metode for distribusjon av store filer. Flere selskapet filmbransjen vurderer bruk av BitTorrent for distribusjon av innhold.

Avtalen mellom selskapene gjelder bruk av varemerket BitTorrent og BitTorrent-søkemotoren fra nettleseren brukergrensesnitt. En ny forhåndsversjon av Opera 9, som skal ble tilgjengelig om ikke så lenge, skal inkludere BitTorrent-støtten. Ifølge News.com vil det skje allerede i morgen, trolig fra dette nettstedet .

Brukerne av Opera 9 vil altså kunne søke etter filer i BitTorrents søkemotor. I tillegg vil nettleseren kunne laste ned filene gjennom Transfer Manager-funksjonaliteten.

    Les også:

- Implementering av BitTorrent er et naturlig valg, når man ser på protokollens effektive bruk av båndbredde og globale popularitet. For brukerne betyr dette at de kan lese websider og laste ned innhold med en applikasjon de er godt kjent med, sier Christen Krogh, visepresident for teknikk i Opera Software, i en pressemelding.

BitTorrent er en P2P-protokoll basert på åpen kildekode beregnet for distribusjon av filer. Den tar i bruk opplastingskapasiteten til alle som laster ned for å øke hastigheten og effektiviteten til distribusjonen som et hele. Vanligvis vil opplastingshastigheten brukeren tilbyr til andre virke positivt inn på brukerens egen nedlastingshastighet.

Opera Software har overfor News.com også bekreftet at Opera 9 får støtte for widgets, slik digi.no meldte i forrige uke, uten at selskapets på det tidspunktet ville si noe om forholdet. Widgets er småprogrammer som skal tilby brukerne ekstra funksjonalitet. De vil være basert på vanlige webteknologier som JavaScript, CSS og HTML. Thomas Ford i Opera Software sier til News.com at alle med kunnskaper om disse teknologiene vil kunne lage Opera-widgets.

Opera Software planlegger å lansere Opera 9 i slutten av juni.

Til toppen